Gemeente Breda

Persberichten

09-05-2003

Gemeente en hulpdiensten tevreden over bestrijding brand De Drie Gezusters Geen persoonlijke

De gemeente Breda en de hulpdiensten van Brandweer, politie en GHOR zijn, ondanks de enorme brand vannacht in De Drie Gezusters op de Grote Markt, blij dat er zich geen persoonlijke ongelukken of incidenten hebben voorgedaan. Door het adequate optreden van de Brandweer en politie zijn de circa 70 bezoekers van het pand en de direct omwonenden onmiddellijk geëvacueerd. Ook is de Grote Markt meteen afgezet en ontruimd. De Brandweer heeft alle belendende percelen kunnen redden en ook de naastgelegen Grote Kerk, heeft geen schade opgelopen.
Het pand van café restaurant De Drie Gezusters aan de Grote Markt in Breda is volledig uitgebrand. Vanochtend vroeg zijn de resten van het pand gesloopt om verder gevaar van instorting te voorkomen.

De direct omwonenden zijn opgevangen door politie en gemeente en voor hen is vannacht onderdak geregeld in hotel Brabant. In totaal hebben zich 26 omwonenden gemeld bij de politie en gemeente voor assistentie. 16 van hen zijn ondergebracht in het hotel, de overigen hebben zelf onderdak geregeld. Vanochtend rond 07.00 uur konden de meeste bewoners hun pand weer betreden.
Vandaag is er om 12.00 uur een bijeenkomst voor hen georganiseerd waar ze worden geïnformeerd over de stand van zaken en waar ze terecht kunnen met vragen.

De brand is waarschijnlijk ontstaan tussen de begane grond en de eerste verdieping maar de oorzaak van de brand is nog niet bekend. De technische recherche is op dit moment bezig met haar onderzoek.

Het pand was een rijksmonument is was net geheel verbouwd. In februari van dit jaar heeft café restaurant De Drie Gezusters haar deuren geopend. Het pand voldeed aan alle eisen van brandveiligheid en zat bouwtechnisch goed in elkaar. De bouw was gericht op veiligheid van bezoekers en personeel en was zeer goed geïsoleerd en geluiddicht gemaakt. Op die manier duurt het lang voordat de brand echt uitslaat en is er tijd genoeg om alle bezoekers, personeel en omwonenden te evacuëren.

De Brandweer is onmiddellijk na melding van de brand uitgerukt en toen al snel bleek dat het om een zeer grote brand ging, zijn er 5 tankautospuiten ingezet en 60 brandweerlieden uit Breda en Oosterhout.

Rond 20.30 uur kwam de eerste melding binnen. De brand begon met veel rookontwikkeling en werd rond 22.45 uur uitslaand. Rond 23.15 uur was het grootste gevaar geweken. Tot diep in de nacht is de Brandweer bezig geweest met nablussen.
De politie heeft de Grote Markt afgezet en alle belangstellenden op afstand gehouden. Ook is de hele nacht door politie en ME gesurveilleerd op de Grote Markt.

Ook de GHOR, de Gemeenschappelijke Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen was ter plaatse met een ambulance, om eventuele hulpverleners medisch bij te staan. Samen met de gemeente en politie heeft de GHOR voor opvang van omwonenden gezorgd. Door de brand is geen gevaar voor de volksgezondheid ontstaan.

De verwoesting van De Drie Gezusters heeft een gat geslagen in het historische stadshart van Breda maar gelukkig is de rest van de Grote Markt gespaard gebleven.

Breda, 9 mei 2003