Ingezonden persbericht

Accountants erkennen boekhoudfraudes gemeenten en provincies

AMSTERDAM, 20030509 -- Afgelopen woensdag moesten 9 accountants verschijnen voor de Raad van Tucht voor Accountants. Zij zouden goedkeurende accountantsverklaringen hebben gegeven bij jaarrekeningen van gemeenten en provincies waarin in de winst- en verliesrekening grote bedragen aan ontvangsten en uitgaven ontbraken. Boekhoudfraude dus. Hiervoor waren de accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants door drs. L.W. (Leo) Verhoef uit Wijk bij Duurstede. De aangeklaagde accountants ontkenden niet dat er inderdaad grote bedragen ontbraken. Hierdoor staat dus al vast dat er inderdaad sprake is van boekhoudfraude. De Raad van Tucht doet over enkele maanden uitspraak.

Het gaat om de accountants van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag, Dordrecht, Amersfoort en Zaanstad. Provincie Noord-Holland verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van ruim 500 miljoen gulden. Provincie Zuid-Holland verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van ruim 230 miljoen gulden. Gemeente Den Haag verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van ruim 200 miljoen gulden. Gemeente Dordrecht verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van circa 290 miljoen gulden. Gemeente Zaanstad verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van ruim 90 miljoen gulden. Gemeente Amersfoort verzweeg in de jaarrekening 2000 een bedrag van circa 35 miljoen gulden.

Leo Verhoef heeft inmiddels bij Justitie aangifte gedaan van boekhoudfraude door diverse gemeenten en provincies. Bijvoorbeeld door gemeente Amsterdam die in de afgelopen jaren een bedrag van circa 1.700 miljoen euro verzweeg.



Ingezonden persbericht