Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Knelpunten aangepakt op drie trajecten

Midden-Brabant krijgt beter OV

De infrastructuur voor het openbaar vervoer in Midden-Brabant wordt de komende tijd aangepakt. De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk, de provincie Noord-Brabant, de BBA en het Reizigersoverleg Brabant hebben hiertoe op 8 mei een intentieverklaring ondertekend. Partijen gaan onderzoeken hoe bestaande knelpunten voor de bus het best kunnen worden opgelost. Het gaat daarbij zowel om doorstroming als om verbetering van bushaltes. Er is een budget beschikbaar van E 125.000. De Provincie schiet dit hele bedrag voor; later betalen de gemeenten de helft terug.

Het ondertekenen van de intentieverklaring vond plaats in het gemeentehuis van Dongen en is onderdeel van een project 'Infrastructuur Voor Openbaar vervoer' (IVO) dat past binnen het provinciale vernieuwingsprogramma Personenvervoer van Morgen. Doel is om door goede samenwerking de kwaliteit van het openbaar vervoer in Midden-Brabant te verbeteren. Een inventarisatie heeft aan het licht gebracht op welke plekken de bus in Midden-Brabant de meeste hinder ondervindt. Dit kan zijn hinder van het overige verkeer (files, opstoppingen) maar ook obstakels als drempels, scherpe bochten, slecht wegdek en verkeerslichten.

De belangrijkste knelpunten doen zich voor op de trajecten Tilburg-Waalwijk-'s Hertogenbosch (lijnen 136, 137, 138), Tilburg-Hilvarenbeek (lijnen 142, 143, 146) en Tilburg-Dongen (lijnen 127, 189). Afgesproken is dat voor het eind van 2003 in detail bekend is hoe deze lijnen het best kunnen worden aangepakt. Vanaf 2004 kan dan worden begonnen met de uitvoering van maatregelen. Het is de bedoeling dat ook de haltes op deze lijnen meteen worden verbeterd. Verder zullen de wegbeheerders een groot aantal kleinere knelpunten meenemen bij (al gepland) reconstructie- of onderhoudswerk.