Gemeente Rotterdam

Nr. 8
9 mei 2003

Raadsvergadering van 8 mei 2003

Vragenhalfuur
Rectificatie: De vragen over het Oostelijk zwembad en over de demonstratie van 12 april, die in de vergadering van 17 april zijn behandeld, zijn tijdens het vragenhalfuurtje van 17 april in afwezigheid van de indieners van de vragen (resp. de heer De Waal en Sörensen van Leefbaar Rotterdam) toegelicht door hun partijgenoten Mosch en Sonneveld. De heer A. Mosch (Leefbaar Rotterdam) heeft vragen gesteld over de financiële transacties rond Nighttown. Aanleiding tot de vragen is de onduidelijkheid over de subsidiestromen door de organisatiestructuur rond Nighttown. Het raadslid vroeg onder meer naar de financiële verantwoording van transacties rond de verkoop van het pand, jaarrekeningen en accountantsverklaringen van alle stichtingen rond Nighttown en verantwoording van de ontvangen subsidies. Wethouder S. Hulman (o.m. Kunstzaken) heeft geantwoord dat het College het met de vragensteller eens is dat de complexiteit rond de organisatiestructuur van Nighttown groot is. Er wordt momenteel nog gewerkt aan een meer overzichtelijke organisatie. De gemeente geeft alleen subsidie voor de culturele programmering van Nighttown. De wethouder bestrijdt het beeld dat er gemarchandeerd zou worden met financiële transacties. Bewijs daarvoor zijn de accountantsverklaringen. De gemeente is nog in gesprek met Nighttown over de aankoop van het pand.

De heer A. Erdal (CDA) heeft mede namens GroenLinks vragen gesteld over de voortgang van de OnderwijsKansenZones (OKZ). Dit is een deel van Rotterdam waar alle betrokken partijen samenwerken om achterstanden in het onderwijs te voorkomen en kansen te scheppen. Hoewel in het collegeprogramma is opgenomen dat het aantal OKZ moet worden uitgebreid heeft het College aangegeven hiervoor geen extra geld te kunnen vinden. Het raadslid heeft onder meer gevraagd naar de financiering van de OKZ Delfshaven na 1 augustus en de garanties voor continuïteit op het huidige ambitieniveau. Ook heeft hij gevraagd of het College onverkort streeft naar uitbreiding van de OKZ, naar een structurele subsidiëring samen met de deelgemeenten en naar actieve participatie van gemeentelijke diensten, met name de dienst Stedelijk Onderwijs. Wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie) heeft geantwoord dat OKZ een samenhangend concept is tot 2006. OKZ vindt hij een uitstekend middel om meer wijkgericht te werken. Hij wil het graag voor de komende drie jaar financieel regelen. Zover is het echter nog niet. Het is de bedoeling dat hiervoor met deelgemeenten en schoolbesturen overeenkomsten worden gesloten. Zijn eerste zorg is nu in ieder geval de financiering voor het komend schooljaar veilig te stellen. Met de deelgemeente Delfshaven zijn al vergaande afspraken. In een aantal andere deelgemeenten is men een OKZ aan het voorbereiden.

Personalia
Mr. R.C.J. de Roon is toegelaten als burgerraadslid voor D66 als vervanger van dhr. D. Marapin in de Commissie Sociale Zaken en Onderwijs

Geen subsidie voor AOC
De gemeenteraad heeft besloten de subsidie aan het Asielzoekers Opleidingscentrum (AOC) per 1 mei te beëindigen. Relevantie functies van het werk voor asielzoekers kunnen in stand gehouden worden. Het gaat om elementair taalonderricht, maatschappij-oriëntatie en maatschappelijke activering. De motie-Geluk, waarin het College werd verzocht met een oplossing te komen voor het voortbestaan van het AOC is niet uitvoerbaar, omdat er, ook met gemeentelijke subsidie, niet voldoende geld is om de doelstellingen van het AOC te verwezenlijken. Asielzoekers kunnen voor beroepsgerichte opleidingen tegenwoordig terecht bij de Regionale Opleidings Centra. De Stichting Vluchtelingen Opvang Rijnmond is gevraagd een plan in te dienen om de relevante functies - met gemeentelijke subsidie - uit te voeren. Voor de vrijwilligers van werk van het AOC wordt een nieuwe plaats gezocht. Een motie van D'66 om het huidige AOC te continueren werd na hoofdelijke stemming (16 stemmen voor en 22 tegen) verworpen. Tegen het raadsvoorstel stemden de fracties van de PvdA, SP, Stadspartij, D66, ChristenUnie-SGP, Fractie Kok en dhr O. Kaya van GroenLinks.

Raad past regelgeving SoZaWe aan
De gemeenteraad heeft besloten verouderde regelgeving van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid SoZaWe te actualiseren. Enkele oude verordeningen zijn ingetrokken. Daarnaast heeft de raad de verordening toeslagen en verlagingen Algemene bijstandswet opnieuw integraal vastgesteld. Een en ander gebeurt in het kader van de actie "Rommeldam revisited", die inhoudt dat de regelgevingbestanden van de Rotterdamse diensten worden geactualiseerd en geschoond.

Gemeenteraad stelt Verordening sociale activering etc. opnieuw vast De gemeenteraad heeft de Verordening werkaanvaarding, scholing en sociale activering opnieuw vastgesteld. De aanpassing heeft te maken met een verhoging van de vergoedingen voor vrijwilligerswerk en cursuskosten in het kader van sociale activering en de uitbreiding met mantelzorgers. De gemeentelijke werkaanvaardings-premie is geschrapt en de mogelijkheden voor vergoeding van studiekosten zijn beperkt. Een amendement van de PvdA om de onkostenvergoeding verder te verhogen werd door een meerderheid in de raad verworpen. Voor de motie stemden de fracties Stadspartij, D66 en dhr. O. Kaya van GroenLinks. De PvdA was tegen de afschaffing van de premie voor werkaanvaarding.

Nieuwe directiestructuur BOOR
De gemeenteraad heeft de nieuwe verordening voor het BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) vastgesteld. Daarmee wordt een nieuwe directiestructuur voor het BOOR ingevoerd. Er komt een centrale directie onder leiding van een algemeen directeur. Deze is eindverantwoordelijk voor zowel de dienst Openbaar Onderwijs als de scholen. De inspraakorganen van het BOOR hebben met de nieuwe directiestructuur ingestemd. Een motie van Leefbaar Rotterdam om met ingang van het schooljaar 2003-2004 de dienstverlening aan de individuele BOOR-scholen door de Dienst Openbaar Onderwijs (DOO) op contractbasis te laten plaatsvinden werd door de gehele raad aangenomen. Een meerderheid in de raad stemde ook in met een Leefbaar Rotterdam-motie waarin het college werd opgedragen om voor 1 april 2004 aan de raad te laten weten of de verplichte inkooprelatie tussen BOOR-scholen en de DOO afgeschaft kan worden. Alleen de fractie van de PvdA en dhr. O. Kaya van GroenLinks stemden tegen de motie. De raad nam ook een motie van het CDA aan waarin deze partij het college verzocht om voor 1 januari 2004 met een onderzoek en een voorstel te komen over de mogelijkheden en gevolgen van het verzelfstandigen van de dienst Openbaar Onderwijs. Ook hier stemden de fractie van de PvdA en dhr. O. Kaya vn Groen Links tegen. De heren F. van der Hilst en R Sörensen (Leefbaar Rotterdam) hebben in verband met eventuele vermenging van belangen niet aan de beraadslagingen deelgenomen.

Subsidieaanwijzing particuliere woningverbetering ingetrokken De gemeenteraad heeft de aanwijzing voor subsidie particuliere woningverbetering voor een reeks panden aan de Dordtselaan en omgeving ingetrokken. Het gaat om panden waarvan bewoners geen gebruik hebben gemaakt voor het aanbod voor subsidie voor woningverbetering. Deze woningen vallen buiten de panden die vorig jaar speciaal door de gemeente zijn aangewezen voor actieve woningverbetering.

Krediet voor herstructurering Tarwewijk
De gemeenteraad heeft een verwervingskrediet van 2.268.900 euro beschikbaar gesteld voor herstructurering in de Tarwewijk. Op 4 december 2002 is het college een Intentieovereenkomst herstructurering Tarwewijk aangegaan met de Stichting de Nieuwe Unie, Bouwfonds Wonen B.V. en Amstelland Ontwikkeling Wonen B.V. Partijen hebben aangegeven te willen onderzoeken of door onderlinge samenwerking in de Tarwewijk de nodige ingrepen op fysiek en financieel-economisch terrein gedaan kunnen worden. De intentie is om te starten met het verwerven van woningen in het plangebied. De marktpartijen hebben zich alle garant gesteld voor een bedrag van ieder 2.268.900 euro. De gemeente zal, via het OBR, voor een zelfde bedrag in de verwervingskosten deel nemen.

Communicatie Bestuursdienst Stadhuis Rotterdam
De Raadsberichten bevatten korte omschrijvingen van de belangrijkste agendapunten van de laatst gehouden vergadering van de Gemeenteraad met de bijbehorende besluiten. Deze berichten worden steeds één dag na de raadsvergadering verstuurd naar de leden van de Gemeenteraad, gemeenteraadsfracties, de deelgemeenten, de Centrumraad, de wijkraad voor Pernis, de gemeentelijke diensten en bedrijven, hoofden van dienst, directeuren van de Bestuursdienst, bibliotheken, bewonersorganisaties, vakbonden, de Kamer van Koophandel, diverse andere openbare instellingen en naar de pers. De Raadsberichten zijn ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.stadhuis.rotterdam.nl (actueel). Ze worden gepubliceerd in het 'Rotterdam Bericht' in Maasstad Weekbladen. De bijbehorende stukken zijn te raadplegen via www.bds.rotterdam.nl en in te zien of (tegen betaling) te verkrijgen bij de bibliotheek van de Bestuursdienst, Stadskantoor kamer 100, Rodezand 18, tel. 010 - 417 25 14. Voor informatie over verzending Raadsbericht: secretariaat Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 29 18.

---- --