STICHTING EXODUS

Betere voorzieningen (ex-)gedetineerden

Persbericht

Stichtingen Exodus en ISNA fuseren

Begeleiding (ex-)gedetineerden verder versterkt door samengaan

Professionele en vrijwillige hulp

Stichting Exodus Nederland fuseert per 1 juli a.s. met de ISNA (Interkerkelijke Stichting tot bevordering van Nazorg aan (ex-)gedetineerden). Daartoe heeft het bestuur van Exodus op 7 mei jl. in Utrecht besloten. Eerder stemde het bestuur van de ISNA al in met integratie van de werkzaamheden van beide organisaties. Beide zullen voortaan samen opereren onder de naam Exodus. In het kader van de fusie is binnen de Stichting Exodus de sector Vrijwilligers- & Kerkzaken opgezet, van waaruit vanaf heden al het kerkelijk en vrijwilligerswerk ten behoeve van nazorg aan (ex-)gedetineerden wordt verzorgd. De fusie is voortgekomen uit de wensen die leefden, zowel binnen ondersteunende kerken als ook binnen Exodus en ISNA, om de begeleiding van (ex-)gedetineerden bij hun reïntegratie in de maatschappij efficiënter te organiseren.

Gemeenschappelijke geschiedenis
Exodus en ISNA kennen een gemeenschappelijke geschiedenis. Beide stichtingen zijn opgericht vanuit het justitiepastoraat (de geestelijk verzorgers binnen gevangenissen) van de protestantse en rooms-katholieke kerken. Exodus biedt een intensief (woon)begeleidingsprogramma aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun detentie. De ISNA ondersteunt en begeleidt vrijwilligers die nazorg en begeleiding bieden aan (ex-)gedetineerden en hun relaties. Zowel Exodus als ISNA hebben als hoofddoelstelling de reïntegratie van (ex-)gedetineerden in de maatschappij, zonder terugval in crimineel gedrag.
Exodus kent momenteel 9 aangesloten huizen, met in totaal ruim 100 plaatsen. Bij deze stichting werken landelijk ongeveer 100 medewerkers en enige tientallen vrijwilligers. Binnen de ISNA zijn inmiddels 15 nazorggroepen actief, verspreid over het land, waaraan zo'n 250 personen en twee beroepskrachten verbonden zijn. Samen bereiken beide organisaties jaarlijks zeker 400 (ex-)gedetineerden.

Voordelen
Met de fusie ontstaat één organisatie voor meerdere vormen van zorg, nazorg en begeleiding van (ex-)gedetineerden. De begeleiding binnen de Exodus-huizen en de activiteiten van de vrijwilligersgroepen kunnen nu meer op elkaar worden afgestemd. Ook de combinatie van hulp door professionele begeleiders en inzet van vrijwilligers betekent een meerwaarde voor de reïntegratie van (ex-)gedetineerden. Daarnaast leidt de fusie tot het inéén schuiven van de beide bureauorganisaties, wat tot verdere professionalisering van de ondersteuning van het werk moet leiden.

Financiering
De fusie van Exodus en ISNA heeft geen gevolgen voor de financiering van het werk. Het vrijwilligerswerk wordt financieel vooral mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit de kerken, verschillende particuliere fondsen c.q. donateurs en door bijdragen vanuit de Stichting Reclassering Nederland.
Het begeleidingswerk van de Exodus-huizen wordt deels gefinancierd uit particuliere en kerkelijke bijdragen. Het merendeel van deze kosten wordt echter gedragen door het Ministerie van Justitie. De Tweede Kamer overlegt op 14 mei a.s. met minister Donner over continuering van deze subsidiëring. Eerder heeft de minister te kennen gegeven een deel van deze financiering niet voort te willen zetten, omdat hij het werk van Exodus geen verantwoordelijkheid van Justitie acht. In het parlement is Exodus tot nu toe vrijwel Kamerbreed gesteund in de stellingname dat financiering van dit werk wel degelijk een Justitiële verantwoordelijkheid is. Ter ondersteuning van het standpunt dat financiering door Justitie gecontinueerd moet worden, heeft Exodus een notitie aan de Vaste Kamercommissie van Justitie gestuurd.

Amsterdam, 9 mei 2003
28