GAIA

MOET DE REGERING MEER DOEN VOOR HET DIERENWELZIJN? MOETEN ER STRENGERE STRAFFEN KOMEN TEGEN DIERENLEED EN MOETEN DIERENMISHANDELAARS STRENGER GESTRAFT WORDEN? JA, VINDEN DE BELGEN OVER DE PARTIJ- EN TAALGRENZEN HEEN

Uit TNS-DIMARSO-enquête in opdracht van GAIA blijkt dat overheid dierenwelzijn even serieus moet nemen als verkeers- en milieuovertredingen of fiscale fraude GAIA geeft punten voor diervriendelijkheidsgehalte partijen: Alleen SP.A en Agalev geslaagd, rest gebuisd

9 mei 2003

Persbericht

© GAIA

Moet de politiek meer aandacht hebben voor het dierenwelzijn? Moet de regering meer middelen vrijmaken voor het dierenwelzijn? Moeten er strengere wetten tegen dierenleed komen en moeten dierenmishandelaars zwaarder gestraft worden? Wat vindt de Belg als burger én als kiezer ervan? Om dat te weten voerde TNS Dimarso tussen 23 en 30 april jl. in opdracht van GAIA een representatieve opiniepeiling uit. 1040 Belgen werden ondervraagd. Wat blijkt?

- De Belg wil dat de overheid dierenwelzijn even serieus neemt als verkeers-overtredingen, fiscale fraude, milieuovertredingen en drugsgebruik.Vooral jongeren (jonger dan 34), studenten maar ook arbeiders en werklozen vinden dat er te weinig gedaan wordt voor het dierenwelzijn. Slechts 10 % vindt dat er teveel gedaan wordt voor dierenwelzijn. Ook dat ligt min of meer in de lijn van die andere thema's.

- Afgaande op het belang dat hun kiezers hechten aan het dierenwelzijn, is het draagvlak binnen alle (middel)grote politieke partijen duidelijk groot genoeg om er een belangrijk politiek thema van te maken. Bij de CD&V merkelijk minder in vergelijking tot de andere partijen. In Vlaanderen vindt vooral het kiespotentieel van Agalev en Vlaams Blok dat de overheid te weinig aandacht besteedt aan het dierenwelzijn. Dat geldt vooral ook voor de kiezers waarop SP.A-spirit en Vlaams Blok nu al zeker mogen rekenen (de stemvasten). Ook de VLD scoort hier boven het gemiddelde. Wat Wallonië en Brussel betreft, zijn het vooral de potentiële kiezers zowel als de stemvaste kiezers van Ecolo, die uitgesproken vinden dat er niet genoeg gedaan wordt voor dierenwelzijn.

- Bijna 8 Belgen op 10 vinden dat de regering strengere wetten moet opstellen om dierenmishandeling te voorkomen. In Wallonië iets meer dan in Vlaanderen (resp. 82% en 76%). Opmerkelijk: 87% van de arbeiders staan achter strengere wetten tegen dierenleed.
- 7 Belgen op 10 vinden dat de regering meer middelen moet vrijmaken om dierenleed tegen te gaan.

- Meer dan 85% van de Belgen vinden dat dierenmishandelaars strenger gestraft moeten worden (85% in Vlaanderen, 87% in Wallonië). Dat er in Vlaanderen 15% niet mee akkoord gaat (t.o.v 6% in Wallonië) is te wijten aan de houding in Oost-en West-Vlaanderen. Hoe vertaalt zich dat naar kiezers?

- 83% van de potentiële Agalev-kiezers wil strengere wetten, 81% van het kiespotentieel van SP.A-Spirit en bij het Vlaams Blok gaat het om 77%. Bij de VLD en de CD&V staan toch ook meer dan drie op vier kiezers achter de stelling dat er strengere wetten moeten komen tegen dierenmishandeling. In Wallonië steekt de PS eruit: 89% van het kiespotentieel van die partij wil strengere wetten voor dierenwelzijn. De andere partijen schommelen rond de 80%.

- Ongeacht hun partijpolitieke voorkeur staat het overgrote deel van de Vlamingen achter zwaardere straffen voor dierenmishandelaars. Iets minder bij de CD&V (toch nog 80%). In Wallonië staan ook iets minder CDh-kiezers achter strengere straffen. Bij de kiezers die al zeker weten voor welke partij ze gaan stemmen, stijgt het aandeel voorstanders van strengere straffen bij SP.A-Spirit, Vlaams Blok, MR en PS.
Extra middelen voor dierenwelzijn?

- Ja, zegt 80% van het kiespotentieel van Agalev, 71% van SP.A-Spirit, 67% VLD en 61% CD&V. Onder de stemvaste kiezers van SP.A-Spirit en Agalev verhoogt het aantal voorstanders van meer middelen voor dierenwelzijn. In Wallonië willen vier op vijf kiezers van de PS dat de regering meer middelen vrijmaakt voor dierenwelzijn. Voor GAIA geven de enquêteresultaten aan dat dierenwelzijn door de politiek niet langer stiefmoederlijk behandeld mag worden. Het maatschappelijk draagvlak dat dierenwelzijn belangrijk vindt, is over de partijgrenzen heen zeker voldoende groot en verdient daarom van de politici serieuze aandacht. De grote meerderheid van de Belgen willen dat de regering meer doet voor het dierenwelzijn en daarvoor meer middelen vrijmaakt. De mensen willen dat er strengere wetten tegen dierenleed komen en dat dieren-mishandelaars zwaarder gestraft worden. Wie als politicus, partij of regering dierenwelzijn ernstig neemt, neemt ook een groot deel van de kiezers ernstig. DIERVRIENDELIJKHEIDSTEST (MEER INFO: www.gaia.be) GAIA onderwierp de diverse partijen ook aan een test om hun diervriendelijkheids-gehalte te meten. De partijen werden beoordeeld op basis van een lijst met vijftien vragen over concrete standpunten en op basis van een onderbouwde evaluatie van het partijprogramma (bij SP.A is dat een door het partijbestuur goedgekeurde, zeer uitvoerige nota over dierenwelzijn en dierenrechten, die bij het programma hoort).
SP.A behaalt 9/10 (maar Spirit 3/10),
Agalev 6/10,
NVA: 3/10,
Vivant: 3/10,
Vlaams Blok: 3/10,
CD&V: 2/10,
VLD: 1/10,
Liberaal Appel en Resist behalen 0/10,
Langs Franstalige zijde: Ecolo: 2/10, PS: 2/10. MR en CDh: 0/10. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be