Praktijkonderzoek Veehouderij

Op zoek naar een betere bodemkwaliteit

De melkveehouderij op zandgrond is op zoek naar actuele kennis over de beste kwaliteit van de bodem. Zit deze kwaliteit alleen in het organische stofgehalte of spelen er nog meer zaken. Dat is één van de vragen die aan de orde komen in het project "Naar een betere bodemkwaliteit op zandgrond". In opdracht van het Productschap van Zuivel en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant zullen het Praktijkonderzoek Veehouderij (PV) en het Nutriënten Management Instituut (NMI) de kennis bijeenbrengen die bij de onderzoekers en uit de praktijk aanwezig is. Het project zal ook in beeld brengen op welke terreinen kennis ontbreekt. De verzamelde kennis wordt vervolgens dit najaar breed verspreid.

In de afgelopen jaren is in Nederland veel werk verricht aan een efficiëntere inzet van stikstof, fosfaat en water. Daarbij is zowel aandacht besteed aan de benutting op bedrijfsniveau als aan de benutting op plant - en dierniveau. De bodem speelt in dit alles een centrale rol. Bij veehouders op zandgronden bestaat de zorg dat de verlagen van de inzet van meststoffen op den duur tot een lager bodemvruchtbaarheid zal leiden. Dit kan als gevolg hebben dat de opbrengsten lager worden en zo een bedreiging vormt van de duurzame voortzetting van het bedrijf. Het project probeert antwoorden te geven op vragen als: wat is de relatie tussen bodemkwaliteit en mineralen- en watermanagement? En welke rol speelt het bodemleven hierbij? Hoe houden we de bodemkwaliteit op peil, of hoe kunnen we die nog verbeteren? Een efficiënte inzet van mineralen is noodzakelijk voor het halen van de MINAS-normen, maar dan wel met behoud van de bodemvruchtbaarheid.

Eerst zal de actuele kennis bij bodemkundigen, praktijkprojecten, laboratoria en bij praktiserende veehouders in beeld gebracht worden. Daarnaast wordt in beeld gebracht welke strategieën er in de praktijk al gebruikt worden. Begin juni wordt een workshop gehouden, waar innoverende projecten en veehouders die zich op een vernieuwende manier bezighouden met de bodemkwaliteit bijeenkomen. Via artikelen in de vakpers en internet en e-mail berichten zullen de resultaten verspreid worden. Komende winterperiode zal door middel van inleidingen de kennis verder verspreid worden. Het project wordt in november afgesloten met een landelijke bijeenkomst.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over dit project, meldt u dan aan voor de e-mailnieuwsbrief via: bodemkwaliteit.asg@wur.nl
---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 09-05-2003 13:06.