UPC NEDERLAND

UPC wint kort geding van KPN over snelheid chello vs ADSL

Amsterdam, 9 mei 2003 - De Voorzieningenrechter van de Rechtbank in Amsterdam heeft de eisen van KPN Telecom in haar kort geding tegen UPC Nederland (UPC) afgewezen. KPN spande tegen het kabelbedrijf een kort geding aan omdat zij een vergelijkende reclamecampagne van UPC voor haar internetproduct chello ontoelaatbaar vond.

UPC adverteerde in televisiecommercials en dagbladadvertenties met de slogan dat chello 'ADSL van KPN te snel af was.' Het kabelbedrijf vergeleek de downloadsnelheid van chello met de downloadsnelheden van de internetdiensten van KPN. Dit was KPN in het verkeerde keelgat geschoten. UPC baseerde de reclamecampagne op een recent onafhankelijk onderzoek van www.speedtest.nl. dat werd gepubliceerd in PC Magazine van maart jongstleden. De rechter oordeelde dat de gebruikte slogan in zijn algemeenheid juist is en niet als onnodig denigrerend kan worden aangemerkt.

KPN betoogde verder dat na een recente verbetering van haar netwerk chello niet meer 'tot 2 x zo snel' was, zoals UPC in haar reclamecampagne beweerde. De rechter heeft nu vastgesteld dat deze bewering van UPC niet correct is, maar vindt rectificatie zijn doel voorbijschieten. Zelfs na de verbetering in het KPN-netwerk is chello gemiddeld nog steeds tot ongeveer 1,8 x zo snel als ADSL van KPN, aldus de rechter. Daarmee blijft de hoofdboodschap van de chello-campagne, dat chello in verreweg de meeste gevallen sneller is, overeind.

De rechter vindt wel dat de disclaimer in de televisiecommercial dat het een vergelijking betreft van internetproducten in de prijsklasse 'onder EUR 60,-' beter leesbaar had moeten zijn. De disclaimer stond wel duidelijk vermeld in de dagbladadvertenties voor chello.

De rechter heeft de vorderingen van KPN -een verbod op de televisiecommercial èn rectificatie- afgewezen en KPN veroordeeld in de kosten van het kort geding. Inmiddels heeft UPC voor chello een nieuwe reclamecampagne lopen. Daarin biedt zij nieuwe klanten gratis een digitale videocamera aan.

= = =

Noot aan de redactie: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met UPC Nederland, Ronald van der Aart, telefoon 020 775 57 71 of mobiel 06 21 89 82 75.

UPC N.V.

09 mei 03 13:24