De Unie


GH Bouwmaterialen: Naar vervroegd CAO-overleg

9 mei 2003 - De huidige CAO voor de Groothandel in Bouwmaterialen loopt tot 1 april 2004. Wat dat betreft hebben we nog enige tijd alvorens de onderhandelingen over een nieuwe CAO aan de orde zouden moeten zijn. Toch hebben partijen besloten om al op korte termijn, te weten eind deze maand, opnieuw aan de tafel te gaan zitten. De voornaamste reden is de actuele situatie rondom de Prepensioenregeling en de affinanciering van de (oude) VUT-regeling.

Een weloverwogen stap
De afgelopen maanden is er door alle CAO-partijen in werkgroepverband zorgvuldig gekeken naar de huidige- en de te verwachten financiële stand van zaken rondom de Prepensioen-regeling en de (oude) VUT-regeling. Uitgangspunt is het zoveel als mogelijk instandhouden van de bestaande inhoudelijke afspraken. Dit legt echter druk op financiering. En daarover kunnen partijen alleen maar afspraken maken in het kader van de CAO. Het is van alle partijen een weloverwogen stap om deze discussie zo vroegtijdig als mogelijk aan te vangen. Daarmee kunnen we wellicht voorkomen dat het probleem alleen maar groter en dus duurder wordt. Ook voor u!

Verder een blanco agenda
Evenals de andere betrokken partijen wil De Unie deze CAO-onderhandelingen aanvangen met een ruim mandaat. Dat wil zeggen geen andere CAO-voorstellen die de oplossingsruimte voor het voornoemde probleem beperken. Dat wil overigens niet zeggen dat er straks geen andere afspraken gemaakt (kunnen) gaan worden. Want een loonafspraak is natuurlijk reëel. En dat dan wel binnen de kaders van de op centraal niveau gemaakte afspraken. Op alle overige punten kan het zijn dat er wordt gekozen voor het verlengen van de bestaande CAO? In ieder geval zullen wij u in de tussenfasen van het overleg zorgvuldig informeren en desnoods om goedkeuring vragen. Dat laatste gebeurt sowieso na afronding van de onderhandelingen.

Natuurlijk verwachten wij van u een reactie!
Graag vernemen wij van u of u zich hierin kan vinden? Nogmaals, uitstellen van de nood-zakelijke oplossing is niet in uw belang! Reageren naar ondergetekende kan per post (Postbus 34, 2900 AA Capelle a.d. IJssel), per fax (010-4585377) of per e-mail (groothandel@unie.nl). In alle gevallen graag onder vermelding van CAO Groothandel in Bouwmaterialen 2004. Indien wij vóór 19 mei 2003 niets van u vernemen, veronderstellen wij uw instemming met de voorgestane aanpak.

Noodkreet: Kaderleden/contactpersonen gezocht!
Het begint inmiddels een vast onderdeel van onze ledenbrieven te worden, de roep om leden die een inhoudelijke bijdrage willen leveren aan het vakbondswerk van De Unie. En dat moeten herhalen is een bijzonder slechte zaak! De in deze brief beschreven ontwikkelingen maken nogmaals duidelijk dat het van groot belang is dat ondergetekende in het land kan beschikken over voldoende betrokken (kader)leden. Het gaat dan over Unie-leden die ons informeren en ook een vast aanspreekpunt willen zijn. Het vraagt tijd, maar is tegelijkertijd ook een investering in de kwaliteit van uw eigen (collectieve) arbeidsvoorwaarden. Bovendien biedt de CAO ons de benodigde faciliteiten en is het (ook) voor u bijzonder leerzaam. Meld u aan via 010-2846635. Deze keer rekenen wij op vele reacties!

In ieder geval hoort u nader van ons. Ondertussen verwijzen wij u ook naar onze website www.unie.nl. Actuele ontwikkelingen worden ook daarop geplaatst.

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

* Intropagina Groothandel

vrijdag, 9 mei 2003