Korps: Groningen, plaats: Diverse 9-05-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 9 mei 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: straatroven
Een 29-jarige man uit Groningen meldde donderdagnacht dat hij op de Grote Kruisstraat was beroofd door een nog onbekende man. De man sprak het slachtoffer aan en raakte met hem in een worsteling waarbij de Stadjer zijn portemonnee moest afgeven. Een zoektocht in de omgeving leverde geen resultaat op. Een 24-jarige man uit Groningen werd in de Papengang bedreigd met een mes en van hem werd zijn jas en portemonnee afgenomen. De politie hield nog twee mannen aan voor de beroving maar deze bleken niet voor de straatroof in aanmerking te komen. In beide gevallen wordt een onderzoek gestart.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Rondweg en Emingaheerd werd donderdag een verkeerscontrole gehouden waar met name op het dragen van de veiligheidsgordel werd gelet. In totaal werd in 78 gevallen een bon uitgedeeld omdat de gordel niet gebruikt werd. Twee bonnen voor het niet handsfree bellen en twee aanhangers werden aan de kant gezet omdat ze overbeladen waren.

Groningen: auto schept voetganger
Een 36-jarige automobilist uit Groningen reed donderdagochtend op de Brailleweg op een zebrapad een 42-jarige voetganger uit Sappemeer aan. De automobilist zag te laat dat een voor hem rijdende auto stopte voor de zebra en hij probeerde een aanrijding te voorkomen door aan de rechterkant te wagen te ontwijken. Dat lukte, maar op het zebrapad reed hij de voetganger aan die over de motorkap vloog en op het wegdek terechtkwam. Het slachtoffer is met hoofd- en heupletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: aanhouding in drugspand
Bij een verdovende middelen controle in een woning aan de Reviusstraat donderdagochtend hield de politie een 35-jarige man uit Groningen aan. De man raakte over zijn toeren toen in de woning een spiegeltje met daarop cocaïne op de grond viel. Hij dreigde zichzelf wat aan te doen met de kapotte spiegel en door pepperspray in te zetten kon dit voorkomen worden. De man werd voor het bezit van verdovende middelen aangehouden en ingesloten.

Groningen: ruzie loopt uit de hand
Een ruzie tussen twee vrouwen in de Tulpstraat en de Kamperfoeliestraat is donderdagavond uit de hand gelopen. De politie trof donderdagavond na een melding dat er in de Tulpstraat bij de 39-jarige bewoonster een ruit was ingegooid een onduidelijke situatie aan. Wel liepen er in beide straten een aantal zeer opgewonden mensen rond. De zaak werd ter plaatse gekalmeerd en na enige tijd keerde de rust weer terug. Uit het eerste onderzoek blijkt dat er in een woning aan de Kamperfoeliestraat een mishandeling is geweest waarbij onder andere een 33-jarige bewoonster gewond raakte. De politie neemt vandaag een aantal aangiften op en stelt een nader onderzoek in om duidelijk te krijgen wat er zich nu precies heeft afgespeeld.

Foxhol: bromfietser gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Energieweg in Foxhol is donderdagavond een 25-jarige bromfietser uit Hoogezand gewond geraakt. De man werd ter hoogte van de Woldweg aangereden door een auto, bestuurd door een 36-jarige man, eveneens uit Hoogezand, die vanaf de Woldweg de Energieweg op wilde rijden. De bromfietser kwam te vallen en moest met nog onbekende verwondingen naar een ziekenhuis worden gebracht voor onderzoek. De auto is door een berger afgevoerd.

Vlagtwedde: fietser gewond
Een inwoner van Sellingen, leeftijd niet bekend, is donderdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval aan de Wedderstraat in Vlagtwedde. De man reed op een racefiets en botste tegen een op de rijbaan staande combinatie van bestelbus met caravan. Hij kwam te vallen en liep been- en borstletsel op. De man is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Boerakker: kind gewond bij ongeval
Een 4-jarig meisje uit Boerakker liep donderdagmiddag hoofdletsel op bij een verkeersongeval aan de Roordaweg in Boerakker. Het meisje zat bij haar vader in de auto. Vader raakte, vermoedelijk doordat hij door het kind werd afgeleid, met de auto in de berm en raakte daarbij de controle over de wagen kwijt. Hij botste tegen een boom waarbij zijn dochtertje met haar hoofd tegen de voorruit belandde. Het kind is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De auto is door een bergingsbedrijf weggesleept.

Farmsum: oplegger gestolen
Op een bedrijventerrein aan de Kloosterlaan in Farmsum werd donderdag rond het middaguur een oplegger geladen met aluminium gestolen. De oplegger, eigendom van een transportbedrijf uit de gemeente Groningen, werd tijdens de lunchpauze van de chauffeur, door onbekenden weggereden van het terrein. De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal.

Garrelsweer: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding De politie heeft donderdagnacht het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Groningen ingenomen. De man reed met hoge snelheid over de Provinciale Weg N360, ter hoogte van Appingedam, in de richting van Ten Boer. Een politiepatrouille zag de auto rijden en stelde de snelheid van de verdachte vast op ruim 150 km per uur. Op de N360 mag 80 worden gereden. Bij Garrelsweer kon de automobilist worden staande gehouden toen hij wilde afslaan. Hij kreeg een boete voor de snelheidsovertreding en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Garrelsweer: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie donderdagnacht op de Provinciale Weg N360 in Garrelsweer een 26-jarige automobilist uit Appingedam aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel alcohol te hebben gedronken. Bij de ademanalyse op het politiebureau werd een bloedalcoholgehalte van 1.05 promille gemeten. De verdachte is na verhoor met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 4,5 uur heengezonden.

GORDELCONTROLES: donderdag

Marum: Kruisweg
Gecontroleerd aantal voertuigen: 81, aantal bekeuringen: 2 (x 40 euro)

Bedum: Groningerweg
Gecontroleerd aantal voertuigen: 100, aantal bekeuringen: 2 (x 40 euro)

SNELHEIDSCONTROLES: donderdag

Bedum: N46 (Eemshavenweg)
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1640 voertuigen, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 123 km

Ten Post: Provinciale Weg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1936 voertuigen, aantal overtredingen: 46, hoogst gemeten snelheid: 108 km

Hoogezand: fietsster gewond
Bij een verkeersongeval op de Kerkstraat in Hoogezand is donderdagmorgen een 12-jarige fietsster uit Kropswolde gewond geraakt. Het meisje werd op de kruising met de Troelstralaan aangereden door een auto, bestuurd door een 53-jarige man uit Sappemeer. Het kind kwam te vallen en liep rugletsel op. Ze is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Ulrum: asielzoeker aangehouden
De politie heeft donderdagavond in het asielzoekerscentrum aan de Singel in Ulrum een 18-jarige man uit Kameroen aangehouden. De man leeft al geruime tijd op gespannen voet met een andere bewoner van het AZC, een 25-jarige man uit Turkije. Donderdagavond kwam het tot een confrontatie tussen beide mannen waarbij een handgemeen ontstond. Daarbij raakte de man uit Turkije gewond. Hij werd tijdens de ruzie door zijn opponent met een mes in een arm gestoken. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De man uit Kameroen werd door de politie meegenomen. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Beerta: man vervalst diplomas en certificaten
Met de aanhouding van een 47 jarige man uit de gemeente Reiderland, heeft de politie van Winschoten het onderzoek afgesloten naar het verstrekken van vervalste diplomas en certificaten voor cursussen Bedrijfshulpverlening (BHV). Het onderzoek werd eind 2002 gestart, nadat door peuterspeelzalen in de gemeente Reiderland en de gemeente Bellingwedde aangifte werd gedaan van het feit dat aan leidsters valse bedrijfshulpverleningdiplomas- en certificaten werden verstrekt door een bedrijf uit Beerta. De arbo-wetgeving schrijft bepaalde instellingen en bedrijven voor, dat medewerkers een cursus bedrijfshulpverlening moeten volgen, om bij eventuele noodsituaties handelend op te kunnen treden.

De cursussen werden gegeven door het bedrijf van de verdachte, die na met goed gevolg doorlopen van de cursus een diploma zou verzorgen, afgegeven door de overkoepelende toezichthoudende organisatie, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Een groot deel van deze cursussen werden echter niet conform de richtlijnen van dit instituut gegeven. Om de cursisten toch te kunnen voorzien van diplomas en certificaten, vervalste de verdachte diplomas van het NIBHV en gaf die af aan de cursisten. In totaal werd er door 75 bedrijven en instellingen aangifte gedaan van valsheid in geschrift en oplichting. Dat betroffen peuterspeelzalen, zorginrichtingen, restaurants en dergelijke.

De verdachte heeft bekend de diplomas zelf te heb ben vervalst alsmede ze te hebben afgegeven. Geschat wordt dat aan onterecht gegeven cursussen een schade is aangericht van ongeveer 50.000 euro. De schade door loonkosten van personeel die cursussen volgde wordt geschat op 30.000 euro. Inmiddels zijn door verschillende bedrijven nieuwe cursussen BHV gevolgd bij andere instellingen. De verdachte is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)