Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 9-05-2003
Persbericht extra, 14.00 uur

Politie houdt fraudeurs aan

UTRECHT De Politie Regio Utrecht heeft met de aanhouding van 9 mannen een criminele organisatie van pin en tankpas fraude ontmanteld.

In november 2002 hield de politie uit Veenendaal twee mannen aan die op dat moment een inbraak in een vrachtwagen pleegde. Bij de mannen trof de politie een groot aantal pin en tankpassen aan. De recherche vertrouwde het niet en liet de passen onderzoeken.

Uit onderzoek bleek dat de passen waren gekopieerd. De verdachten kopieerden de passen tijdens mobiele transacties (het middels pinpas betalen van goederen aan de deur). Naar aanleiding van deze informatie werd een rechercheteam geformeerd. In een periode van november 2002 tot maart 2003 hield de recherche in totaal 9 personen aan. Bij de politie kwamen 25 aangiftes binnen van benadeelde mensen.

De verdachten namen cash geld op of deden met de passen aankopen. Er werd voor ruim 60.000 verduisterd. Met de tankpassen werd voor ruim 130.000 gefraudeerd. Tevens werd tijdens huiszoekingen bij twee verdachten twee hennepkwekerijen en een handelsvoorraad cocaïne aangetroffen. Drie verdachten zitten nog vast. Het betreft een 18, 19 en 24 jarige man allen afkomstig uit Utrecht.

De politie waarschuwt mensen nooit tijdens een transactie hun pinpas af te geven en te voorkomen dat onbekenden meekijken tijdens het intoetsen van de pincode.