Openbaar Ministerie

Assen, 9 mei 2003

DNA-onderzoek in onderzoek mevrouw Van Offeren

In het onderzoek naar de moord op de 79-jarige mevrouw Van Offeren uit Emmen is een DNA-onderzoek ingesteld. Het College van procureurs-generaal heeft daarvoor toestemming gegeven. Dit DNA-onderzoek betreft een eerste geselecteerde groep van negentig mannen die al uit eerder onderzoek (regulier buurtonderzoek, passantenonderzoek en Opsporing Verzocht) naar voren kwam. Doel is deze mannen als verdachten uit te sluiten en om daarnaast de verdachte te achterhalen.
Inmiddels is bij een aantal mannen wangslijm afgenomen. De mannen wordt gevraagd om op vrijwillige basis mee te werken.

Toestemming van het College voor DNA-onderzoek wordt gefaseerd gegeven en heeft in dit geval alleen betrekking op de bovengenoemde eerste groep.

Wangslijmmethode
Het onderzoek gebeurt door middel van de wangslijmmethode. Met behulp van een borsteltje wordt slijm aan de binnenkant van de mond weggenomen. Dit is pijnloos. De monsters worden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk gestuurd om te vergelijken met het DNA-materiaal dat op het lichaam van mevrouw Van Offeren is aangetroffen.

Stofkam
Dinsdag 6 mei is de politie begonnen met het stofkamonderzoek onder 1600 bewoners van de wijk Emmerschans. Dat onderzoek heeft tot doel een goed beeld te krijgen van het leven en werken in de buurt ten tijde van de moord op mevrouw Van Offeren. Tevens wordt ter voorbereiding op een mogelijke uitbreiding van het DNA-onderzoek, op voorhand aan mannen boven de zestien jaar gevraagd naar de bereidheid om DNA af te staan. Op dit moment worden deze mannen (nog) niet opgeroepen voor het DNA-onderzoek.