Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 9 mei 2003
Nummer persbericht c034

Ajax supporters niet bij wedstrijd tegen NEC

Nijmegen betreurt het besluit van Ajax geen kaarten aan haar supporters te verkopen. Ajax-supporters die dit weekeinde toch naar Nijmegen komen, worden teruggestuurd. De jeugdwedstrijd NEC A1 - Ajax A1 die zaterdag zou worden gespeeld, is op last van burgemeester Ter Horst van Nijmegen afgelast.

De wedstrijd NEC - Ajax zal zondag zonder Ajax supporters worden gespeeld. Dit omdat Ajax weigert kaarten aan haar supporters te verkopen. De wedstrijd staat gekwalificeerd als een zogenoemde hoog-risico wedstrijd. Om dergelijke wedstrijden veilig te laten verlopen geldt hiervoor standaard een zogenoemde combiregeling. Deze regeling is in het seizoen 1999/2000 ingevoerd. Supporters van de bezoekende club kunnen dan alleen een kaartje krijgen als ze georganiseerd in bus of trein naar de wedstrijd komen.

Minder dan drie weken voor de wedstrijd NEC - Ajax heeft Ajax aan de burgemeester van Nijmegen gevraagd buiten de combiregeling om kaarten te mogen verkopen. Een dergelijk experiment werd - mede gezien de korte termijn - onverantwoord geacht en daarom afgewezen. Ajax heeft daarop besloten geen kaarten aan haar supporters te verkopen. Burgemeester Ter Horst van Nijmegen betreurt dit besluit van het bestuur.

De afwijzing van het verzoek buiten de combiregeling om kaarten te mogen verkopen en het daaropvolgende besluit van Ajax dan helemaal geen kaarten te verkopen, heeft tot onrust geleid onder de supporters. Supporters hebben te kennen gegeven voornemens te zijn alsnog voor deze wedstrijd naar Nijmegen af te reizen. Zij hebben tevens aangegeven massaal de jeugdwedstrijd die op zaterdag zou worden gespeeld te willen bezoeken. In combinatie met de onrust die is ontstaan door het achterwege blijven van kaartverkoop aan Ajax-supporters, heeft ook deze wedstrijd daarmee een hoog risicoprofiel gekregen. Burgemeester Ter Horst van Nijmegen heeft daarom deze jeugdwedstrijd afgelast. De wedstrijd NEC - Ajax kan zondag wel doorgang vinden.

De gemeente Nijmegen wijst de Ajax-supporters er echter op dat een bezoek aan NEC - Ajax geen zin heeft. Er zijn geen kaarten meer te koop voor deze wedstrijd.

Ajax-supporters die dit weekeinde toch als zodanig naar Nijmegen komen, zullen worden teruggestuurd.

Voor mogelijke ongeregeldheden acht de burgemeester van Nijmegen het bestuur van Ajax verantwoordelijk en financieel aansprakelijk.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.