Socialistische Partij

12de congres

Van Velzen: 'Overheid moet honden- en kattenbont verbieden'

09-05-2003 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen eist een import- en exportverbod voor honden- en kattenbont. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ook in Nederland producten worden verkocht waarin dit bont verwerkt is, zonder dat de consument via etikettering op de hoogte wordt gebracht. Van Velzen: "In de VS en Italië is de import en export van katten- en hondenbont al verboden en nu vraag ik onze regering dit initiatief te volgen."

Gister presenteerde de Amerikaanse organisatie The Humane Society in het Europees Parlement een onderzoek waaruit blijkt dat in verschillende Europese landen honden- en kattenbont verkocht wordt. Het bont zou onder andere in België geproduceerd worden. Gezien consumenten vrijwel nooit via de etikettering op de hoogte worden gebracht van het feit dat zij bont kopen van een hond of kat, kun je stellen dat er sprake is van consumentenmisleiding.

Volgens de SP zou etikettering van de herkomst van bont op Europees niveau verplicht moeten worden. Van Velzen: 'Toen in Korea het WK voetbal werd gehouden, sprak iedereen verontwaardigd over de consumptie van hondenvlees. Ik vind dat we over het dragen van honden- en kattenbont minstens zo verontwaardigd moeten zijn. Een verbod is hier zeker op zijn plaats, in aanloop naar een totaal verbod op bontproductie en -handel'.