Politie Zaanstreek-waterland




Zaanstreek-Waterland
Kabinet Korpsleiding
Sectie communicatie


Postbus 400

1544 ZG Zaandijk
Telefoon (075) 6271304

Fax (075) 6271280


Nr. 15/2003


Zaandijk, 9 mei 2003



Project Baldadigheid, Vernieling en Vandalisme


Politie-inzet werpt vruchten af


De politiemensen van Zaanstreek-Zuid die vrijgemaakt worden voor de bestrijding van baldadigheid, vernieling en vandalisme, boeken goede resultaten. Zo hebben zij afgelopen nacht een verdachte van auto-inbraak aanhouden. Verder werden deze week ondermeer een verdachte van winkeldiefstal en een aantal verdachten van vernieling aangehouden.

Na een achtervolging over de A7 ter hoogte van Oostzaan, werd vrijdagnacht een 34-jarige Amsterdammer aangehouden. Agenten in burger zagen de man zonder te betalen, maar met zijn handen vol artikelen, de winkel van een tankstation verlaten.
Op de Westzijde in Zaandam betrapten surveillerende agenten zaterdagnacht een jongen uit dezelfde plaats die een reclamebord vernielde. Hij kreeg een bekeuring.
Na een melding van een buschauffeur hield de politie zondagnacht vier Amsterdammers van rond de 18 aan op verdenking van vernieling. De chauffeur meldde de vernieling van een bank in de bus, waarop de politie de verdachten in een stilstaande trein op het station van Wormerveer in de kraag kon vatten.
Maandagavond betrapten agenten in burger opnieuw een winkeldief, dit maal in Zaandam. De verdachte, een 20-jarige Zaandamse, werd aangehouden.
Woensdagnacht kon een agent in burger een gestolen autoradio retourneren aan de rechtmatige eigenaar. De twee verdachten, die door de agent op de Vinkenstraat in Zaandam werden betrapt, konden ontkomen. De agent achtervolgde één van de twee, waarop een worsteling ontstond. Hierbij scheurde de zak van de donkerblauwe, korte lederen jas van verdachten af. Het gaat om een getinte man van rond de 18 jaar, ongeveer 1.90 m lang met een lang smal gezicht en een vlassig zwart ringbaardje. Mensen die iets kunnen vertellen over deze man, worden verzocht contact op te nemen met politiewijkteam Zaandam-Midden via telefoonnummer 0900-8844.
Afgelopen nacht hadden de politiemensen meer geluk. Surveillerende agenten, gewaarschuwd door het geluid van het inbraakalarm een auto, konden de verdachte na een achtervolging en een korte worsteling aanhouden. Dat bleek een 33-jarige, bij de politie bekende man te zijn. Bij onderzoek in de garage aan de H. Gerhardstraat in Zaandam ontdekten de agenten dat er twee personenauto's waren opengebroken, waarbij de autoradio's waren ontvreemd. Eén radio werd teruggevonden.
Verder bleef het, mede door veelvuldig surveilleren, relatief rustig op de kermis in het Veldpark in Zaandam. Op de kermis werd tevens een stiletto van een jeugdige afgenomen. In de weekendnachten werd aandacht besteed aan het uitgaanspubliek en werd assistentie verleend bij ongeregeldheden. Daarnaast werd assistentie verleend bij de aanhouding van een door een medewerker betrapte verdachte van inbraak in een bedrijf. Dit gebeurde woensdagnacht op de Oostzijde in Zaandam.


Project Baldadigheid, Vernieling en Vandalisme (BVV)

Het project BVV werd eind april opgestart wegens een sterke stijging van het aantal meldingen en aangiften van de BVV delicten. Daartoe worden elke 24 uur een aantal mensen vrij gemaakt om de bij de politie bekende plekken, waar zich dergelijke feiten voordoen, nauwlettend in de gaten te houden. Jeugd op schoolpleinen en bouwplaatsen wordt aangesproken en weggestuurd, maar bij overtredingen volgt zonder meer een proces-verbaal. In geval van schade zal deze altijd worden verhaald. Daders zijn veelal zeer jeugdigen en er volgt dan ook altijd een gesprek met de ouders.
Het project zal in de maand mei worden voortgezet.


---- --