Provincie Utrecht

Persbericht

Coalitieakkoord: Werk in uitvoering

9-5-2003
"Werk in uitvoering" heet het coalitieakkoord dat op provinciaal niveau is gesloten tussen CDA, PvdA en VVD. Stonden de afgelopen jaren vooral in het teken van plannen maken en beleid ontwikkelen, de komende jaren zal het gaan om plannen uitvoeren en resultaten behalen. Veel aandacht voor gebiedsgericht beleid, voor de kleine kernen, maar zeker ook voor de verstedelijkte gebieden, en meer aandacht voor vraaggerichte zorg. Dat alles moet er toe bijdragen het provinciaal beleid dichter bij de burgers te brengen en van Utrecht de mooiste provincie van Nederland te maken.
Uitgangspunt voor het provinciebestuur voor de periode 2003- 2007 zal zijn de balans tussen economische groei, sociale vooruitgang en bescherming van natuur en milieu, aangeduid met het centrale begrip 'duurzaamheid'. Een tweede centrale term uit het akkoord is 'gebiedsgericht'. Door de uitvoering van de inmiddels ontwikkelde plannen gebiedsgericht aan te pakken, komt de provincie dichter bij de inwoners van de provincie te staan. Ook de samenwerking tussen overheden en maatschappelijke organisaties staat daarbij hoog in het vaandel.

Stedelijk gebied
Bouwen en stedelijke vernieuwing, woonruimteverdeling, bereikbaarheid, openbaar vervoer, vestigingsklimaat voor bedrijven, recreatief groen, cultuur en de sociale agenda. Dat zijn de belangrijkste elementen van de complexe problematiek in de stedelijke gebieden. Het provinciebestuur zal zich inzetten om samen met de besturen van die gebieden oplossingen te bereiken. Daarbij is de samenhang met de omgeving van belang: stad en land hebben elkaar nodig en zijn complementair.

Kleine kernen
Veel aandacht is er voor het landelijk gebied. De landbouw dient voldoende ontwikkelingskansen te hebben en kleine kernen krijgen van het nieuwe college de mogelijkheden om te bouwen voor de eigen behoefte. De 'rode contour' geeft daarvoor de ruimtelijke begrenzing. Nieuwbouw voor kleine kernen dient tegemoet te komen aan de behoeften van die kern en terecht te komen bij de inwoners ervan. Daarbij zal extra aandacht zijn voor starters en senioren. Ook komt er een fonds om de leefbaarheid van de kleine kernen financieel te ondersteunen. Bovendien moet elke kern via enigerlei vorm van openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Het centraal stellen van de behoeften van de burgers is een belangrijk element in het hoofdstuk zorg en welzijn. Om de vraaggerichte zorg te stimuleren zal de provincie dan ook eisen stellen bij de subsidiëring van welzijns- en zorginstellingen. In de komende periode zal extra geld beschikbaar komen voor de ontwikkeling van breedtesport.

Mobiliteit en bereikbaarheid
Er zal de komende jaren in de provinciebegrotingen veel geld worden besteed aan de mobiliteit, de bereikbaarheid en het openbaar vervoer. De benutting van provinciale wegen wordt verbeterd, o.a. door de aanleg van parallelbanen langs de Rijkswegen. Ook zal, als de leefbaarheid van de woonkernen wordt aangetast, medewerking verleend worden, binnen de afgesproken ruimtelijke kaders in het streekplan, voor de aanleg van rand- en rondwegen. Belangrijk vinden de drie coalitiepartijen ook dat er één vervoersautoriteit komt voor het hele gebied van de provincie Utrecht.

Financiële afspraken
Nieuw is de keuze voor duidelijke financiële afspraken. Het coalitieakkoord is geen vrijblijvend programma, maar per beleidsterrein zijn concrete afspraken gemaakt over de te besteden gelden in de komende collegeperiode. Afgesproken is dat de te verwachten rijkskortingen worden opgevangen door kritisch naar de beleidstaken en de personele organisatie te kijken. De opcenten op de motorrijtuigenbelasting worden jaarlijks trendmatig aangepast, maar ook de aanvankelijke tijdelijke verhoging met 1,2 opcenten tot april 2006 wordt structureel, althans tot 2021.
Veel nieuw geld is uitgetrokken voor de 4 strategische plannen: streekplan, milieubeleidsplan, mobiliteitsplan en waterhuishoudingsplan. Een belangrijke slag naar de realisering van projecten is hiermee mogelijk.Belangrijke financiële impulsen zullen er, naast de uitvoering van de bestaande plannen, zijn in de vorm van voorfinanciering van activiteiten voor het Randstadspoor, de Ecologische Hoofdstructuur, het Reconstructieplan, het grondbeleid en voor gebiedsgerichte projecten (bv Langbroekerwetering, landinrichtingsprojecten, De Venen), als tenminste zeker is dat ook derden meebetalen. Naast de vele nieuwe investeringen waarin het coalitieakkoord voorziet blijft er voor de komende vier jaar een bedrag van 2 miljoen euro per jaar gereserveerd voor nieuw beleid.

Cultuur
De sector kunst en cultuur wordt versterkt met extra financiële impulsen voor het bibliotheekwerk en het actieprogramma cultuurbereik. De Utrechtse musea gaan één dag per maand gratis open voor het publiek.

Samenstelling college
Het nieuwe college zal, naast de commissaris van de Koningin mr. B.Staal en provinciesecretaris drs. H.H.Sietsma, bestaan uit vier oudgedienden en twee nieuwe gezichten.
Nieuw zijn de heren J. Binnekamp (VVD, 57), staffunctionaris ministerie van Justitie, directie strategie rechtspleging, sinds 1995 lid van provinciale staten en sinds maart 2002 raadslid te IJsselstein en dr.G. Mik (PvdA, 56), waarnemend burgemeester Maarssen en daarvoor wethouder gemeente Utrecht. De gedeputeerden Lokker (CDA) en Kamp (CDA), Van Bergen (PvdA) en Streng (VVD) continueren hun functie. Wel is er het een en ander veranderd aan de portefeuilleverdeling, omdat er gekozen is voor een logischer opbouw en een efficiëntere werkwijze intern.

Portefeuilleverdeling gedeputeerde staten, per 19 mei 2003

In onderstaand overzicht is bij de portefeuilles tevens tussen haakjes de plaatsvervanger aangegeven.

Taken Commissaris van de Koningin
Mr B. Staal Coördinatie
Representatie en promotie
Openbare orde en veiligheid, rampenbestrijding
Juridische zaken
Archiefwet
CDA: drs J.P.J. Lokker

* Bestuurlijke zaken (VVD)


* Landelijk gebied (VVD)


* Agenda 2010 (VVD)


* Agenda 2010 projecten Loco-commissaris van de Koningin Strategieontwikkeling
Bestuurlijke inrichting & Gebiedsgericht beleid Stedenbeleid
IPO
Randstad
Europa

Natuur & landschap
Agrarische zaken
Landinrichting
Reconstructie

Coördinatie

Plattelandsinnovaties in het Utrechts Veenweidegebied De Schammerplas
Vrede van Utrecht 2013
CDA: mw mr J.G.J. Kamp

* Zorg & Welzijn (PvdA)


* Communicatie (PvdA)


* Agenda 2010 projecten Jeugdzorg
Volksgezondheid
Welzijn
Maatschappelijke participatie
Minderheden

Communicatie
Regionale omroep

Woonschepen + Restauratieplan Vecht

Nieuw Wonen

PvdA: dhr J.G.P. van Bergen

* Financiën (VVD)


* Cultuur (VVD)


* Agenda 2010 projecten 2e vervanger CvdK
Provinciale financiën
Planning en control
Financieel toezicht
Coördinatie grondzaken

Cultuur
Onderwijs
Bibliotheken
Archeologie & monumentenzorg

Ureka! Utrechtse poort tot kennis
PvdA: dr. G. Mik

* Infrastructuur (CDA)


* Economische zaken (CDA)


* Agenda 2010 projecten
Verkeer- en vervoersbeleid
Beheer /aanleg provinciale wegen
Openbaar vervoer

Economische zaken
Recreatie
Toerisme

Wandelen in Utrecht
Op de fiets
VVD: dr. J. Streng

* Ruimtelijke ontwikkeling (PvdA)


* Personeel (PvdA)


* Agenda 2010 projecten 3e vervanger CvdK
Ruimtelijke ontwikkeling
Volkshuisvesting
Stedelijke vernieuwing

Personeel
Provinciale servicedienst
Facilitaire zaken
Huisvesting

Hart van de Heuvelrug
Nieuwe Hollandse Waterlinie
VVD: dhr J. Binnekamp

* Water (CDA)


* Milieu (CDA)


* Agenda 2010 projecten Water

Milieu (bodemsanering, afvalstoffenbeleid, vergunningverlening - handhaving, energie, grondwaterbescherming, geluid, Lami) Ontgrondingen

Stichtse Lustwarande

NB. Dit is een persbericht van de drie coalitiepartijen in de provincie Utrecht: CDA, PvdA en VVD. Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan Pieter Lokker (CDA) die de coalitiebesprekingen heeft geleid: 030-2583636.

Meer informatie: Jan Pieter Lokker, telefoon 030 258 3636 of Jan.Pieter.Lokker@provincie-utrecht.nl