FNV

FNV: nieuwe Wet Werk & Bijstand is gedrocht

Het wetvoorstel Wet Werk & Bijstand is een gedrocht. Het demissionaire kabinet Balkenende zou er beter aan doen de bestaande Algemene Bijstandswet te verbeteren in plaats van deze en een aantal andere wetten te vervangen, aldus de FNV in een eerste reactie.

Het demissionaire kabinet wil de Algemene Bijstandswet schrappen en daarmee de bodem uit het stelsel van sociale zekerheid halen. Met het wetsvoorstel Wet Werk & Bijstand wil het kabinet hard ingrijpen in het vangnet van het sociale zekerheidsstelsel, de bijstand.

Zo wil het kabinet gemeenten 100 procent financieel verantwoordelijk maken voor de verlening van bijstandsuitkeringen. Dat percentage ligt op dit moment op 25 procent.
Volgens de FNV ontstaat zo het levensgrote risico dat gemeenten de tekorten afwimpelen op de uitkeringsgerechtigden. Het leidt bovendien tot grote verschillen tussen gemeenten en daarmee tot rechtsongelijkheid. Ook bestaat de kans dat gemeenten allerlei gemeentelijke belastingen gaan verhogen om zodoende de begroting sluitend te krijgen. Een verantwoorde spreiding van de financiële verantwoordelijkheid tussen Rijk en Gemeenten is een voorwaarde voor verantwoord beleid.

Verder leidt de nieuwe wet tot afschaffing van categorale bijstandsverlening. Deze vorm van ondersteuning biedt gemeenten op dit moment de mogelijkheid bepaalde groepen binnen de bijstand van extra ondersteuning te voorzien. Zo sluiten sommige gemeenten voor al haar bijstandsgerechtigden een aanvullende ziektekostenverzekering af. In de plannen van het kabinet wordt dit type ondersteuning onmogelijk. De FNV vindt dat, bij het huidige (te lage) uitkeringsniveau, categoraal beleid mogelijk moet blijven. Het is uitvoeringstechnisch relatief goedkoop en het bereik is optimaal. Categoraal beleid voorkomt het niet-gebruik van voorzieningen waar uitkeringsgerechtigden wel degelijk recht op hebben.

Ook wordt het, als het aan het kabinet ligt, onmogelijk om bepaalde groepen vrij te stellen van de sollicitatieplicht. Zo zullen alleenstaande ouders met de zorg voor jonge kinderen weer moeten gaan solliciteren. Daarnaast zullen, op termijn ook weer oudere bijstandgerechtigden boven de 57,5 jaar moeten gaan solliciteren. Volgens de FNV slaat het kabinet hiermee de plank volledig mis. Voor die groepen wiens kansen nihil zijn op de arbeidsmarkt of die tijdelijk de zorg voor kinderen hebben, moet de bijstand de mogelijkheid blijven bieden ontheven te worden van de sollicitatieplicht. Conclusie van de FNV: er moeten dus weer meer mensen gaan solliciteren naar minder banen. Het aantal vacatures loopt immers sterk terug.

In het wetvoorstel van de Wet Werk & Bijstand wordt ook de acceptatiedrempel van werk sterk verlaagd. Gaat het in de huidige Bijstandswet om de acceptatie van passende arbeid, in het wetsvoorstel wordt gesproken van algemeen geaccepteerde arbeid. Hiermee worden heel nadrukkelijk geen voorwaarden gesteld aan aard en de omvang van het werk. En ook niet aan de opleiding en ervaring van betrokkene. Voor Nederland onwaardige situatie, vindt de FNV.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius concludeert dat bijstandsgerechtigden geen enkele eis kunnen stellen aan het werk dat hen wordt aangeboden: 'Niet aan het soort werk maar ook niet aan de voorwaarden van het werk. Werk voor twee dagen, accepteren maar, vuil en gevaarlijk werk, accepteren maar. In de bijstand, uit de bijstand, in de bijstand.'

Meer informatie:
FNV-voorlichting: 020 58 16 550 of 06 2001 46 47. De FNV presenteert op 14 mei in Tilburg het onderzoek 'Gemeente, Wees Minimaal Sociaal' waarin de kwaliteit van het gemeentelijke minimabeleid langs de 'sociale meetlat' wordt gelegd.


09 mei 03 16:01