Gemeente Zwolle

Zwolle maakt vijf miljoen euro vrij voor nieuw beleid

In de uitwerking van het collegeakkoord staat dat de gemeente elk jaar 1,3 miljoen euro wil besteden aan nieuw beleid. Het gevolg daarvan is dat de komende vier jaar er 5,2 miljoen moet worden gevonden. Het college stelt voor dit te realiseren door 1,2 miljoen te vinden door middel van efficiency verbetering en inkoop, eenzelfde bedrag door inkomstenverhoging en datzelfde bedrag door versobering of afstoten van taken. Daarnaast zal voor extra inkomsten de OZB enigszins worden verhoogd, boven inflatie, tot
1,7 miljoen euro. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling deze verhoging te zien als sluitpost.
Het college stelt voor te kijken naar onder meer het profijtbeginsel, het accommodatiebeleid, deelnemen aan gemeenschappelijke regelingen en het tegen het licht houden van prestatieovereenkomsten met gesubsidieerde instellingen. Dat moet 1,2 miljoen opleveren met name uit de sociale pijler. Het gaat hier duidelijk om een herschikking want het geld voor nieuw beleid is voor een groot deel bestemd voor veiligheidsbeleid, onderwijshuisvesting en jongerenbeleid.

De instellingen waarmee de gemeente een subsidierelatie hebben, zijn op de hoogte gesteld. Zij krijgen de gelegenheid te reageren op de voorstellen van het college. Hierbij gaat het met name of het college van de juiste veronderstellingen is uitgegaan. Na de gesprekken die de collegeleden met de instellingen voeren zal het college begin juni een voorstel aan de gemeenteraad doen. Het financieel gevolg van dat voorstel wordt verwerkt in de begrotingen voor de jaren 2004, 2005 en 2006.

Enkele voorbeelden
Het college wil de subsidierelatie met het filmhuis beëindigen. De filmliefhebbers zijn in de regel in staat een toegangsbewijs te kopen. Uitgaand van het profijtbeginsel zijn het de bezoekers die uiteindelijk profiteren van een gemeentelijke subsidie.
Een voorbeeld van accommodatiebeleid is het afstoten van bibliotheekservicepunten. Het exploiteren van deze kleinschalige voorzieningen is relatief duur. De uitdaging voor de bibliotheek bestaat er uit dat het voorzieningenniveau hoog blijft ondanks de bezuinigingen. Dat kan bijvoorbeeld door het inzetten van een bibliobus. De gemeente koopt dienstverlening in van Travers. In overeenkomsten is vastgelegd welke prestatie de gemeente mag verwachten tegen welke prijs. Het totaal van deze overeenkomsten is tegen het licht gehouden en het college constateert dat er enige overlapping in werkzaamheden bestaat. Een voorbeeld daarvan is de sleutelwerkplaats en de huiswerkklas.

De herprioritering maakt het mogelijk om nieuwe accenten te leggen in beleid. Duidelijk is dat het thema veiligheid meer aandacht behoeft evenals onderwijshuisvesting. Het college heeft bijvoorbeeld ook het jongerenwerk tot speerpunt benoemd. Er komt extra geld voor het jongerenwerk in Zwolle-Zuid en er komt een betere verdeling van het jongerenwerk over de hele stad.

Het college anticipeert met deze herijkingsoperatie op mogelijke ontwikkelingen die te maken hebben met de rijksbegroting. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke financiële gevolgen het regeerakkoord zal hebben voor de gemeente. Op voorhand aannemen dat dit mee zal vallen lijkt het college niet realistisch.


---