De Unie


SNS Reaal Groep: CAO 2003-2004 - Pensioenregeling

9 mei 2003 - Op woensdagavond 8 mei vond een druk bezochte vergadering plaats over de voorstelllen van SNS Reaal om de pensioenregeling te wijzigen.

De conclusies van die vergadering hebben geleid tot bijgaande brief aan SRG.

Geachte heer Beelen,

Zoals u weet heeft er gisterenavond, 8 mei, een brede achterbanraadpleging plaatsgevonden over de door u voorgestane wijzigingen in de pensioenregeling. Deze drukbezochte raadpleging leert ons dat grote weerstand bestaat tegen uw voornemen tot wijziging (om niet te zeggen dat het mandaat om daar op de door u gewenste wijze over verder te praten geheel ontbreekt).

Het is dan ook niet opportuun om de gesprekken over dit onderwerp ongewijzigd voort te zetten.

Evenwel bestaat onzerzijds, doch voorwaardelijk, de bereidheid om met u nader van gedachten te wisselen over een nader in te vullen middelloonregeling met aftopping en overgangsrecht.

Daartoe zal ons echter voor 14 mei aanstaande op overtuigende wijze duidelijk moeten zijn gemaakt dat:
de wens tot wijziging gebaseerd is op een structurele noodzaak; welk aandeel daarin voor rekening komt van de medewerkers vallende onder de werkingssfeer van de CAO.

Indien u ons het gevraagde antwoord schuldig blijft achten wij voorzetting van het gesprek over dit onderdeel niet gewenst.

Dat betekent overigens niet dat een eventuele voortzetting van het overleg over dit onderwerp verder niet geconditioneerd is: zodra over de contouren van een middelloonregeling duidelijkheid bestaat, dient uit de vergelijking van de daarmee gepaard gaande kosten met die van de bestaande regeling, meer dan duidelijk te worden dat er enerzijds een dusdanig substantiële terugval in kosten plaatsvindt dat wijziging gerechtvaardigd is. Anderzijds zal duidelijk moeten zijn dat de rechten van onze betrokken leden gewaarborgd worden.

Uiteraard zal over de criteria waarlangs de vergelijking plaatsvindt, nader overlegd moeten worden.

Indien deze laatste vergelijking niet het door ons gewenste resultaat oplevert, heeft doorpraten over het wijzigen van de pensioenregeling naar ons oordeel geen zin en zullen wij het overleg terzake van dit onderwerp dan ook verder staken.

Wij wachten uw reactie met belangstelling af en tekenen,

Met vriendelijke groet, namens partijen te dezer zijde,

Wim Brouwer, De Unie

Piet Smit, FNV Bondgenoten
Patrick Banis, FNV Bondgenoten
Harma Pethke, BBV
Leo Steegemans, CNV Dienstenbond


* Intropagina SNS Reaal Groep

vrijdag, 9 mei 2003