Provincie Drenthe

Voorlichtingsbijeenkomsten in mei en juni Eerste reacties Drentse landbouwprijsvraag

Assen, 9 mei 2003
Persberichtnummer 03-070



Bij de organisatie van de landbouwprijsvraag "Beter boeren in Drenthe" zijn twee weken, nadat Commissaris van de Koningin Ter Beek het startschot gaf, de eerste reacties binnengekomen. Doel van de prijsvraag is ondernemers te stimuleren met voorstellen te komen voor vernieuwende agrarische bedrijfsvoering. De komende weken worden op een aantal plaatsen in de provincie voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

In Drenthe is de afgelopen jaren het nodige gebeurd; de landbouw is volop in beweging. Het kamperen bij de boer is erg in trek, er is een aantal zorgboerderijen gekomen en menig agrariër heeft de overstap gemaakt naar biologische landbouw of houdt zich actief bezig met agrarisch natuurbeheer. Initiatiefneemster van de Drentse landbouwprijsvraag, gedeputeerde Ali Edelenbosch, wil deze ontwikkelingen stimuleren. Het is volgens haar geen provinciale taak ondernemers te voeden met nieuwe ideeën, maar "als we als overheid de agrarische sector kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van nieuwe innovatieve bedrijfsplannen, dan is dat een goede zaak".

Bedrijfsplannen kunnen innovatief zijn als bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf verbindingen aangaat met een bedrijf uit een andere sector, zoals de recreatie, óf als productieafspraken worden gemaakt met een waterschap of terreinbeheerder. In dat laatste geval ontstaat een combinatie van ondernemers- en beheerstaken.

Voor ondernemers met serieuze plannen organiseert de provincie op maandag 19 mei en donderdag 22 mei een voorlichtingsbijeenkomst in respectievelijk Erica en Ruinen. In juni volgen nog eens drie van deze bijeenkomsten. Belangstellenden kunnen zich daarvoor bij de provincie aanmelden (Kees de Jong: 0592-365239, meer info: www.drenthe.nl).

De Drentse landbouwprijsvraag "Beter boeren in Drenthe" sluit op 15 november. Een jury, onder voorzitterschap van hoogleraar agrarische sociologie Jan Douwe van der Ploeg, zal de inzendingen beoordelen. De winnende ondernemers ontvangen een geldbedrag en worden ondersteund bij de uitvoering van hun plannen. De provincie Drenthe organiseert de prijsvraag in samenwerking met InnovatieNetwerk Agrocluster en Groene Ruimte.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl