FNV BONDGENOTEN

Werknemers in de beton zeggen NEE tegen CAO

Tijdens ledenraadplegingen heeft een overgrote meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten (96 procent) NEE gezegd tegen het eindbod van de werkgevers in de Beton. Daarnaast heeft een groot aantal ongeorganiseerde werknemers met handtekeningen duidelijk gemaakt het eindbod onacceptabel te vinden. Ondanks deze afwijzing van de werknemers lijken de werkgevers niet van zins met betere voorstellen over de brug te komen. Piet Janssen sluit acties niet uit. Bij een aantal bedrijven organiseerde FNV Bondgenoten afgelopen weken kantinebijeenkomsten. Ook voor de komende weken staan dergelijke bijeenkomsten gepland. De onderhandelingen over een nieuwe CAO werden eind maart door de werkgevers afgebroken met een slecht eindbod.

De werkgevers stellen een CAO voor met een looptijd van 2 jaar, ingaande op 1 maart jongstleden. De magere loonsverhoging, de nieuwe prepensioenregeling en het inleveren van ATV-dagen zijn volgens Piet Janssen van FNV Bondgenoten de grote struikelblokken.

De werkgevers bieden per 1 mei 2003 1,75 procent loonsverhoging en per 1 mei 2004 nog eens hetzelfde percentage. De bond heeft 2,5 procent gevraagd. Daarnaast vragen de werkgevers de werknemers om ATV-dagen in te leveren. Per 1 januari 2004 een dag en een jaar later nog een keer een dag.
Ook de omvorming van VUT naar pre-pensioen loopt niet lekker. Piet Janssen: 'Wij willen best veranderen, maar de regeling die voor de VUT-regeling in plaats komt moet wel een goeie zijn. Het is vaak zware lichamelijke arbeid die de mensen in deze sector leveren, daar hoort een goede regeling tegenover te staan'. In de huidige regeling kunnen mensen met 60 jaar in de VUT en ontvangen dan 80 procent. De werkgevers stellen voor de leeftijd te verhogen met een jaar (tot 61 jaar) en de uitkering te verlagen tot 75 procent.

Onder de CAO Beton vallen ongeveer 9.000 werknemers.

Meer informatie:
Piet Janssen, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-22973929


09 mei 03 16:12