FNV BONDGENOTEN

Persbericht

Utrecht, 9 mei 2003

FNV Bondgenoten: Personele gevolgen vogelpest zeer ernstig

FNV Bongenoten maakt zich grote zorgen over de personele gevolgen van de vogelpest. Het is volgens de bond niet ondenkbaar dat de helft van de arbeidsplaatsen verloren gaat. Bij broederijen, fokkerijen en de legbatterijen zullen als gevolg van de vogelpest minstens 1000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Tot voor kort waren er nog zo'n 2500 mensen werkzaam in deze sector. Een deel van de werknemers zit thuis met werktijdverkorting in de verwachting op termijn weer aan het werk te kunnen. FNV Bondgenoten verwacht echter dat een deel van de bedrijven niet in staat zal zijn om opnieuw te beginnen.

Volgens Anne Jan de Graaf, bestuurder van FNV Bondgenoten, is het nu van groot belang dat er alles aan gedaan wordt om de sector een herstart te laten maken. Het overeind houden van de bedrijven is cruciaal voor de rest van de keten. Anne Jan de Graaf: 'Als er geen of nauwelijks nog eieren en kuikens worden geproduceerd, dan heeft dit rampzalige gevolgen voor met name de slachterijen, maar ook voor de handel en transportsector. Immers als dit deel van de bedrijfstak stopt vervalt vrijwel al het werk voor de rest van de keten'

FNV Bondgenoten heeft met LTO Nederland een eerste gesprek gehad over een Sociaal Plan voor de gedupeerde werknemers in de broederijen, fokkerijen en legbatterijen. Hiermee wil de bond afspraken maken voor de hele sector omdat het afspraken maken per bedrijf in deze sector niet mogelijk lijkt. De bedrijven in deze sector zijn veelal klein met een gemiddeld tussen de 10 en 15 werknemers en de financiële problemen zijn groot.
FNV Bondgenoten wil met dit Sociaal Plan aan de ene kant de sociale gevolgen voor de werknemers zoveel mogelijk beperken door ze te bemiddelen van werk naar werk (binnen of buiten de agrarische sector), aan de andere kant moet de regeling zo zijn dat de werkgevers niet voor hoge kosten komen te staan, om daar mee de kans voor een herstart te vergroten. FNV Bondgenoten vraagt aan de rest van de agrarische sector om solidariteit en wil financiering van uit de agrarische sociale fondsen en zal daarnaast een beroep doen op het Ministerie van SZW en het Ministerie van Landbouw.

Meer informatie:
Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53387248 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478


09 mei 03 16:15