Nieuwsbericht

vrijdag, 9 mei 2003, 17.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Hennepkwekerij ontmanteld
Heerhugowaard, donderdag 8 mei 2003
Donderdagmiddag werd een hennepkwekerij ontmanteld in een woning aan de Stationsweg. De politie was de kwekerij op het spoor gekomen naar aanleiding van binnengekomen informatie. In overleg met justitie werd besloten een onderzoek in het pand in te stellen. Op de eerste verdieping werden in twee slaapkamers een volledig in werking zijnde kwekerij aangetroffen met in totaal 372 hennepplanten. In andere kamers waren de planten reeds geoogst. Hoeveel planten daar hebben gestaan is niet bekend. De planten en een hoeveelheid technische apparatuur is in beslag genomen. De planten zijn inmiddels vernietigd. De gebruiker van het pand moet nog door de politie worden gehoord.

Verkeerscontroles
Alkmaar, donderdag 8 mei 2003.
Donderdagmiddag zijn op de Koelmalaan en de Kanaaldijk verkeerscontroles gehouden. Op de Koelmalaan was de controle gericht op bromfietsers en bestuurder van personenauto's. Er werden 29 bekeuring uitgeschreven voor autobestuurders die geen gordel droegen. Elf bromfietsers werden bekeurd voor onder andere het rijden met een bromfiets met een te hoge constructiesnelheid, een onverzekerde bromfiets en technische gebreken.
Op de Kanaaldijk werd vooral gecontroleerd op snelheid. Hierbij werd het volgende geconstateerd.
Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: onbekend
Aantal overtredingen: 7
Hoogst gemeten snelheid: 72 km/u
Donderdagavond werd wederom op de Koelmalaan een verkeerscontrole gehouden. Tijdens deze controle werden tien weggebruikers bekeurd. Twee autobestuurder gebruikten geen autogordel. De andere overtredingen hadden vooral te maken met technische gebreken aan bromfietsen.

Jongen van telefoon beroofd
Alkmaar, donderdag 8 mei 2003.
Donderdagavond omstreeks 18.50 uur is een 13-jarige jongen uit Alkmaar van zijn mobiele telefoon beroofd. Het slachtoffer bevond zich op de Geestersingel ter hoogte van de Bergerbrug toen hij werd aangesproken door twee buitenlandse jongens. Zij vroegen hem of hij iets te roken had. Toen het slachtoffer daar negatief op reageerde vroegen zij of hij een telefoon bij zich had. Ondanks dat de jongen over een telefoon beschikte zei hij geen telefoon bij zich te hebben. De daders geloofden dat niet en pakten hem vast. Vervolgens werd de telefoon uit zijn broekzak gehaald en verdween het tweetal. Een zoektocht in de omgeving bleef in eerste instantie zonder resultaat maar op aanwijzing van getuigen kon één van de daders, een 17-jarige jongen uit Krommenie, worden aangehouden op de Hoeverkade. Hij is overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. De andere dader wist te ontkomen. De telefoon van het slachtoffer werd niet bij de aangehouden verdachte aangetroffen.

Veel tips over vermiste man na tv-uitzending
Bergen, vrijdag 9 mei 2003.
De politie in Bergen heeft in totaal 26 tips ontvangen over de mogelijke verblijfplaats van de 34-jarige man uit Schoorl die sinds zondag 4 mei 2003 wordt vermist. Dinsdagavond werd naar aanleiding van zijn vermissing een aantal keren een opsporingsbericht uitgezonden direct na de journaaluitzending op Nederland 1, 2 en 3. Kijkers uit het oosten van het land, de randstad en de omgeving van Alkmaar reageerden en meenden de man te herkennen als de persoon die zij daar hadden gezien. Alle tips worden bekeken op hun bruikbaarheid en zullen vervolgens worden onderzocht.

Auto verdwenen na inbraak woning
Heiloo, vrijdag 9 mei 2003.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een woning aan de Ewislaan. Men kwam in het huis door het vernielen van een slot in een toegangsdeur. Vanuit de woning werden een groot aantal goederen zoals video-, foto- en audioapparatuur, tv, geld en telefoontoestellen ontvreemd. Ook bleek men de sleutels van een bij de woning geparkeerde auto te hebben weggenomen. Deze auto bleek eveneens te zijn verdwenen. Het betreft een auto van het merk Volkswagen, type Golf. De auto is blauw van kleur en voorzien van het kenteken XJ-TG-94 In dezelfde nacht werd ingebroken in een woning aan de Brasemcroftlaan. Ook hier verschafte men zich de toegang tot het huis door het vernielen van een slot in een deur. Vanuit de woning werd een tas weggenomen die door de bewoner in de tuin werd terug gevonden. Voor zover bekend worden er geen goederen uit de woning vermist. Gezien het tijdstip, de plaats en de wijze waarop men in de woning kwam is het niet ondenkbeeldig dat deze inbraken zijn gepleegd door dezelfde dader(s).

NOORDKOP

Verkeerscontrole
Slootdorp, donderdag 8 mei 2003.
Tijdens een verkeerscontrole op de Westerterpweg tussen 09.30 en 11.00 uur zijn 5 processen-verbaal uitgedeeld. Tweemaal vanwege te hard rijden en driemaal voor het negeren van een inhaalverbod. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 121 km/u, waar de maximaal toegestane snelheid 80 km/u is.

Schennisplegers
De Koog, donderdag 8 mei 2003.
Rond 16.45 uur is een 12-jarig meisje te paard opgeschrokken van een man die zichzelf onzedelijk betastte in het openbaar. Zij reed met haar paard op het weiland tussen de Mienterglop en de Pontweg toen zij de man ontdekte die in de bosjes stond, geheel ontbloot en bezig was met masturberen. Hij is tussen 30 en 40 jaar oud, kaal, ongeveer 1.86 meter lang en mager. De man draagt op één of beide bovenarmen een tatoeage.
Den Helder, donderdag 8 mei 2003.
Ook in Den Helder was het raak. Daar werden drie voorbij fietsende meisjes opgeschrikt door een man met zijn broek op de enkels, bezig met masturberen. Dit gebeurde op de Meester J. de Vriesstraat rond 08.00 uur. De man is tussen 20 en 30 jaar oud, ongeveer 1.80 lang, bruin haar, slank postuur met lange dunne armen en benen. Hij droeg een korte donkerkleurige winterjas, een wit t-shirt en een donkerblauwe spijkerbroek met vale plekken.

Drankrijder aangehouden
Callantsoog, vrijdag 9 mei 2003.
Op de Zuidschinkeldijk is rond 02.10 uur een 19-jarige man uit Schagerbrug aangehouden voor het rijden onder invloed. Hij viel op bij de politie door met zijn snorfiets zonder verlichting te rijden. Toen hij de agenten zag keerde hij om. Dat heeft niet verlet dat hij werd aangehouden. Hij blies 245 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). De man kreeg een proces-verbaal.

Woninginbraak
Den Helder, donderdag 8 mei 2003.
In een woning aan de Burgemeester Houwsingel is tussen 11.30 en 12.45 uur ingebroken. De dader heeft de achterdeur geforceerd en kon zo de woning binnendringen. Ontvreemd zijn een blauwe mobiele telefoon van het merk Nokia en een zwarte televisie met ingebouwde videorecorder van het merk Philips.

Boot gestolen
Hippolytushoef, vrijdag 9 mei 2003.
Een witte sportboot van het merk Flevo met een grijze buitenboordmotor van het merk Mariner is in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen. Ook de trailer van het merk Atlanta is ontvreemd. De eigenaar had zijn boot met trailer en al op het erf van een bedrijf aan de Molenakker geparkeerd. De boot zou daar gerepareerd worden.

WESTFRIESLAND

Bromfietscontrole
Hoorn, donderdag 8 mei 2003.
In het kader van overlast van bromfietsen heeft de politie een grote bromfietscontrole gehouden op de Blauwe Berg. Daarbij zijn in totaal 28 processen-verbaal uitgedeeld. Waarvan 17 voor opgevoerde brommers, vijf wegens het niet dragen van een helm en 2 voor het rijden door rood licht.

Drankrijder
Hoorn, vrijdag 9 mei 2003.
Op de Provincialeweg S9 is rond 02.20 uur een 40-jarige scooterrijder uit Hoorn aangehouden voor het rijden onder invloed van drank. Hij reed tegen de richting van het verkeer in en viel daardoor op. De man bleek 785 ug/l te blazen, ruim driemaal meer dan is toegestaan. Hem werd een rijverbod opgelegd van negen uur. Hij krijgt een dagvaarding en mag zich verantwoorden voor de rechter.

Bromfietscontrole
Hoorn, donderdag 8 mei 2003.
In de Vredehofstraat is tussen 19.00 en 20.45 uur een grootscheepse bromfietscontrole gehouden. In totaal zijn 25 processen-verbaal uitgeschreven. 12 daarvan voor het rijden met een opgevoerde brommer, 5 voor het overschrijden van de geluidsnorm, en 2 voor het niet dragen van een helm.

Alcoholcontrole
Grootebroek/Bovenkarspel, donderdag 8 mei 2003. Tijdens een alcoholcontrole op de Stede Broecweg, Raadhuislaan en Florasingel in Bovenkarspel zijn tussen 19.00 en 21.45 uur 304 blaastesten afgenomen van evenzoveel bestuurders. Daarbij hebben twee bestuurder een proces-verbaal gekregen voor het rijden onder invloed van alcohol. Eén van hen is op de Florasingel rond 21.50 uur aangehouden, het betreft een 34-jarige automobilist uit Grootebroek. Hij blies 330 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). De ander is een 59-jarige man uit Bovenkarspel, hij blies 360 ug/l en werd op dezelfde weg aangehouden rond 21.00 uur. Tevens werden 7 processen-verbaal uitgedeeld voor het niet dragen van een autogordel.

Testrit levert proces-verbaal op
Hoorn, donderdag 8 mei 2003.
Een medewerker van een rijwielhandel had van zijn klant de opdracht gekregen een bromfiets op te voeren. Toen hij na gedane arbeid een proefritje maakte werd de man staande gehouden door een motoragent en kon hij met de bromfiets naar de rollenbank om getest te worden. De man had goed werk geleverd want de bromfiets scoorde 2.0 KW (dit is viermaal de toegestane hoeveelheid). Hij kon met een proces-verbaal op zak weer naar zijn werk.

Lallen op een bierfiets
Hoorn, vrijdag 9 mei 2003.
Rond 11.15 uur bespeurden agenten een bierfiets op de Zwaagmergouw. Ongeveer 15 bierdrinkende en lallende jongeren bemanden de fiets die voorzien is van een bar met tapinstallatie. Toen de fiets groen licht kreeg om de provinciale weg over te steken in de richting van de Liornestraat kon de fiets niet snel genoeg wegkomen en belemmerde daarmee het verkeer op de Provincialeweg dat inmiddels mocht doorrijden. Twee van de passagiers hebben die gelegenheid benut om ten overstaan van het aanwezige publiek hun overtollig vocht te lozen. Vervolgens werd de bierfiets staande gehouden. De huurder van de fiets, een 17-jarige jongeman uit Hoorn, krijgt een proces-verbaal voor het niet hebben van een vergunning voor het schenken van alcohol op de openbare weg en voor het rijden op een fietspad met een onbespannen wagen. Bovendien werd onnodig veel geluid gemaakt met een geluidsinstallatie en is de openbare orde verstoord.