Provincie Limburg

Limburgs Actieprogramma Cultuurbereik in schijnwerpers (113)

Gunstig rapport Visitatiecommissie Gedeputeerde Staten (GS) zijn blij dat de extra inspanningen die de Provincie levert voor het Actieprogramma Cultuurbereik landelijk zijn opgemerkt. "De samenwerking tussen rijk, provincies en gemeenten op cultureel gebied heeft resultaat. De Provincie Limburg neemt actief deel aan het Actieplan. Steeds meer mensen komen in hun omgeving met cultuur in aanraking. Dat is een zeer positieve constatering", aldus gedeputeerde Martin Eurlings.

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCenW), het Inter Provinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) presenteerde de Visitatiecommissie Cultuurbereik in Den Haag haar actieplan dat als titel meekreeg 'Van jonge mensen en de dingen die gaan komen'. Het plan is van groot belang voor het Limburgse cultuurbeleid. In haar rapportage geeft de Visitatiecommissie aan dat de wijze waarop de provincies omgaan met hun regiefunctie bijzondere aandacht vraagt. Als positief voorbeeld noemt de Visitatiecommissie in haar rapport het 'model Limburg'. Vooral de aandacht voor de kleinere gemeenten die niet rechtstreeks door het Ministerie van OCenW worden gefinancierd is van belang. De Visitatiecommissie vindt de Limburgse aanpak van fundamentele aard. Zij constateert dat er toewijding is op regionaal en lokaal niveau. Verankering van het cultuurbeleid is daarmee een essentieel element van de ontwikkeling. De commissie constateert dat de investeringen in het Actieprogramma Cultuurbereik snel vruchten begint af te werpen en dat het van belang is het programma voort te zetten in de periode 2005-2008.

Actieprogramma Cultuurbereik Het Actieprogramma Cultuurbereik is een vierjarig programma. Voor dit programma is voor het eerst binnen de Rijkscultuurnota gebruik gemaakt van het zogeheten matchingsprincipe. Het ministerie van OCenW besteedt jaarlijks 68 miljoen aan het Actieplan. De provincies en 32 deelnemende steden investeren in totaal samen 30 miljoen. Voor de routes 'Cultuurbereik', 'Beeldende Kunst en Vormgeving(BKV)' en 'Cultuur en School' stelt de Provincie Limburg jaarlijks 2,25 miljoen beschikbaar. Hiermee kan snel en programmatisch worden gewerkt. Het inzetten van flexibele budgetten heeft volgens de Visitatiecommissie veel effect gehad op het reguliere cultuurbeleid. 9-5-2003 16:38