Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCDL/2003/1498
datum
09-05-2003

onderwerp
Totaaloverzicht knelpunten gewasbescherming

bijlagen

Geachte voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de derde en laatste tranche van oplossingen voor knelpunten in de gewasbescherming. Tevens bied ik u een totaaloverzicht van de knelpunten die middels een vrijstelling kunnen worden opgelost en van knelpunten waarvoor géén vrijstelling mogelijk is.

Reeds eerder heb ik u (mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid M. Rutte, en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geïnformeerd over de uitkomst van het overleg dat heeft geleid tot een afsprakenkader gewasbescherming (TK 27858, nr. 39). Ik heb u toen ook een verantwoording gestuurd over de gevolgde aanpak om knelpunten op te lossen. De Plantenziektekundige Dienst heeft de knelpunten geïnventariseerd, beoordeeld en voorzien van één of meer mogelijke oplossingsrichtingen. Vervolgens heeft het CTB de oplossingsrichtingen beoordeeld op risico's en de mogelijkheden om die risico's via gebruiksvoorschriften en restricties te ondervangen. Op basis van de uitgebrachte adviezen hebben de verantwoordelijke bewindspersonen vervolgens besloten tot het wel of niet verlenen van een vrijstelling. Daarbij is als randvoorwaarde gehanteerd dat de risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden en volksgezondheid acceptabel zijn. De milieurisico's zijn zoveel mogelijk beperkt door de vrijstelling specifiek op het knelpunt af te stemmen en zo nodig aanvullende gebruiksvoorschriften te formuleren.

datum
09-05-2003

kenmerk
TRCDL/2003/1498

bijlage

Op 4 maart jl. heb ik u geïnformeerd over een eerste tranche van 31 vrijstellingen (TK 27858, nr. 39). Op 18 april jl. heb ik u op de hoogte gesteld van een tweede tranche van 11 vrijstellingen (TK 27858, nr 40). Deze tweede regeling is op 15 april jl. in Staatscourant nr. 74 gepubliceerd. De derde regeling, waarin 17 knelpunten worden opgelost, is op 29 april jl. in Staatscourant nr. 80 gepubliceerd. In totaliteit zijn hiermee 59 vrijstellingen verleend.

Resteert een aantal van 51 knelpunten waarvoor het niet mogelijk bleek via een vrijstelling een oplossing te genereren. In de bijgevoegde tabel staat per knelpunt de belangrijkste reden aangegeven waarom dit niet oplosbaar bleek. Vaak bleek dat het niet mogelijk was de risico's voor de volksgezondheid en/of de toepasser in te schatten (met andere woorden: geen veilig gebruik kon worden vastgesteld) of dat de normen voor volksgezondheid en/of arbo werden overschreden. Gezien de randvoorwaarde dat er geen onaanvaardbare risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden en volksgezondheid worden geaccepteerd zijn deze knelpunten dan ook niet opgelost middels een vrijstelling. Andere voorkomende redenen waren dat de betreffende stof niet verdedigd werd in Europees verband, het niet beschikbaar willen stellen door de toelatingshouder (in verband met mogelijke gewasschade) en -specifiek voor knelpunten in de biologische sector- het niet voorkomen van deze stof in de Europese Verordening voor biologische landbouw.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Totaaloverzicht knelpunten gewasbescherming - tabellen (PDF-formaat,
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03149.htm . 94 Kb)


---