Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Provincie wil verkeersveiligheid op N 264 verbeteren

Wegdekverlichting in bocht bij Oeffelt

Sinds 8 mei brandt in een bocht bij Oeffelt experimentele wegdekverlichting. De LED's zijn als kantmarkering aangebracht in de provinciale weg Uden - Gennep (N 264). Deze vernieuwende techniek moet het verloop van de bocht ter plaatse beter zichtbaar maken zodat de verkeersveiligheid toeneemt. Ook bij Waardhuizen en Schaijk zal wegdekverlichting komen.

De provincie Noord-Brabant doet onderzoek naar het effect van alternatieve wegverlichting. Het systeem bestaat uit lichtgevende elementjes die worden geplaatst in het wegdek. De eerste proeflocatie is bij de bocht ter hoogte van Oeffelt (N 264). Deze bocht is bij de provincie bekend als gevaarlijke plek omdat het wegverloop voor de weggebruiker niet duidelijk is. De lichtjes zijn daar geplaatst aan de rechterkant van de weg, kijkend richting Oeffelt. Bedoeling om het verloop van de bocht te verduidelijken en de kans op ongevallen daarmee te verkleinen.
Er staan nog twee andere proeflocaties op de rol. Tussen Waardhuizen en Giessen (N 322) in één rijrichting en tussen Oss en Schaijk (N 324) in beide richtingen.

Toenemende verkeersdrukte en verkeersonveiligheid leiden in het algemeen tot meer openbare verlichting (lichtmasten) en waarschuwingssystemen. Deze systemen zijn echter ook duur en leiden bovendien tot toenemend energiegebruik, horizonvervuiling en lichthinder die verstorend werkt voor flora en fauna. Nieuwe ontwikkelingen maken verkeersgeleiding mogelijk die deze nadelen niet heeft. De provincie wil als wegbeheerder daarom meewerken aan verdere ontwikkeling hiervan.

Proef
De proeven met alternatieve wegverlichting gaan gepaard met uitgebreid onderzoek, zowel voor- als achteraf. Het doel van de proeven is minder verkeersongevallen en bijna-ongevallen, energieverbruik, en versnippering van leefgebieden door lichtvervuiling. Ook de doorstroming moet verbeteren. De resultaten zijn naar verwachting nog in de loop van 2003 bekend. Bij positief resultaat blijft de wegdekverlichting definitief liggen en krijgen mogelijk meer locaties dergelijke systemen. In Noord-Holland is overigens al eerder enige praktijkervaring opgedaan; ook sommige gemeenten (Tilburg, Gilzerbaan) zijn ermee bekend.