Gemeente Rotterdam

Nr.82
9 mei 2001


Wolfert van Borselenpenning

voor Kristin Feireiss

Kristin Feireiss, voormalig directeur van het Nederlands Architectuur Instituut heeft vandaag uit handen van cultuurwethouder Stefan Hulman de Wolfert van Borselenpenning ontvangen. Dit gebeurde tijdens een ontvangst van de deelnemers aan de Architectuur Biënnale in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Kristin Feireiss werd in maart 1996 benoemd als directeur van het Nai. Zij ontvangt de Wolfert van Borselenpenning omdat zij als directeur van het NAi de stad Rotterdam als architectuurstad internationaal op de kaart heeft gezet. Zij nam het initiatief voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, en slaagde erin hiervoor het benodigde financiële middelen bijeen te brengen. Kristin Feireiss heeft zich als directeur van een nationaal instituut zeer opengesteld voor de Rotterdamse zaak. Onder haar leiding veranderde het NAi van een studieus instituut dat zich vooral richtte op een kleine kring van deskundigen tot een publieksgerichte culturele instelling. Sinds haar aantreden vonden permanent grote en kleine publiekstentoonstellingen plaats en werd het initiatief genomen het NAi uit te breiden met een educatief paviljoen.

De Wolfert van Borselenpenning wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving in haar geheel dan wel groepen daaruit. De penning voor Kristin Feirreiss kreeg de inscriptie mee: Passie voor stad, architectuur en samenleving.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam