Ministerie van Buitenlandse Zaken

Half miljoen euro voor vredesmissie in Ivoorkust

Minister De Hoop Scheffer heeft vandaag, 9 mei, een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor Ecoforce, de vredesmacht in Ivoorkust. Het bedrag, betaald uit het Vredesfonds dat het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert, komt bovenop de 1 miljoen dollar die vorig jaar al is toegezegd.

De minister deed deze toezegging tijdens een gesprek dat hij met staatssecretaris Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) had met de de ministers van Buitenlandse Zaken van Ivoorkust, Ghana, Guinea, de minister van Staat voor Buitenlandse Zaken van Nigeria en de executive secretary van Ecowas.

Het is de bedoeling de vredesmissie in Ivoorkust, die op het moment uit 1300 man bestaat uit te breiden naar 3200 militairen. De troepenmacht heeft een cruciale rol bij het handhaven van het staakt-het-vuren in het land en in de post-conflict periode.

Ecoforce zal tot en met de in het vredesakkoord vastgelegde verkiezingen in 2005, in Ivoorkust actief zijn. In Ecoforce zijn contingenten opgenomen uit Benin, Ghana, Niger, Senegal en Togo.

//Noot voor de redactie (