Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Wijziging regeling vervoersbeperkingsgebieden

Directie Juridische Zaken
TRCJZ/2003/4022

Toelichting voor de Staatscourant

Varkens die ingevolge artikel 3b, derde lid, of artikel 8a, eerste lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 worden afgevoerd naar een stal van een bedrijf waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, mogen de vervoersbeperkingsgebieden vervolgens niet verlaten. Ter voorkoming van misverstanden hieromtrent wordt dit thans expliciet in de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 opgenomen. Daartoe is ter verduidelijking aan de artikelen 3b en 8a van de regeling een nieuw lid toegevoegd waaruit onmiskenbaar duidelijk wordt dat varkens die zijn afgevoerd van bedrijven waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, of zijn gehouden maar zijn geruimd, de vervoersbeperkingsgebieden niet mogen verlaten (artikel 3b, vijfde lid, en artikel 8a, vijfde lid, van de regeling).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 3b wordt na het vierde lid het volgende lid toegevoegd: 5. Varkens die overeenkomstig het derde lid zijn vervoerd naar een stal van een bedrijf waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, worden niet buiten het gebied gebracht.

B

Aan artikel 8a wordt na het vierde lid het volgende lid toegevoegd: 5. Varkens die overeenkomstig het eerste lid zijn vervoerd naar een stal, onderscheidenlijk een gedeelte van een stal, van een bedrijf waar geen AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, worden niet buiten het gebied gebracht.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 9 mei 2003 om 18.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

09 mei 03 17:44