Gemeente Leeuwarden

Bord op plek van imposante poort

De onthulling van het poortbord aan het Beursplein Bijna twintig jaar geleden kwamen restanten van de eeuwenoude Wirdumerpoort aan de oppervlakte. Bij werkzaamheden aan het Beursplein stuitten archeologen op restanten van een van de vier toegangspoorten van oud Leeuwarden. Een paar jaar geleden werd er weer aan het plein voor de Bibliotheek gewerkt. Het idee rees om de fundamenten voor iedereen zichtbaar te maken. Dat bleek jammer genoeg niet te kunnen. Maar vanaf donderdag kan iedereen de geschiedenis van de poort lezen op een informatiebord op de plek waar eens een machtige poort stond.

Wethouder Gerrit Krol onthulde de plaquette die in opdracht van de gemeente is gemaakt. In verschillende talen staat er informatie op over de poort die op de plek van het tegenwoordige Beursplein stond.

In 1822 werd de Wirdumerpoort, de zuidelijke toegangspoort naar de stad, afgebroken. Tot dat jaar had hij dienst gedaan als controlepost. s Nachts ging de deur op slot, de sleutel terug naar de burgemeester. De Wirdumerpoort was één van de belangrijkste poorten van de stad, hij lag aan de landweg naar het zuiden. Alle verkeer naar Sneek, Zwolle en verder landinwaarts kwam er langs.

Met twee flinke torens was het een imposant bouwwerk dat de stad moest beschermen tegen ongewenst bezoek. Portiers hielden streng toezicht. Alleen Leeuwarder burgers mensen met burgerrechten kwamen erin.

Nieuwsbericht uit week 19 2003