TNO Arbeid


Niet overwerken maar slimmer werken

Nederlanders zijn de helft meer gaan overwerken sinds 2000, zo komt uit een onderzoek van TNO Arbeid. Ze werken nog niet lang genoeg reageert het VNO-NCW. Maar de vakbonden vinden het onverantwoord nu er zo veel banen op de tocht staan. Beide reacties zijn juist en begrijpelijk. Maar een beetje voorspelbaar, of we weer terug zijn in de jaren zeventig.

De economische teruggang dwingt bedrijven en instellingen te concurreren op kosten. Personeelskosten kunnen in sommige sectoren onder andere worden teruggebracht door meer overwerk of werken op ongebruikelijke uren. Maar dat is geen slimme oplossing, want werk in overuren gedaan verliest aan kwaliteit. Chauffeurs die 's avonds en 's nachts werken, rijden minder veilig, mensen die veel overwerken zijn eerder ziek.

TNO Arbeid ondersteunt bedrijven en instellingen bij het slimmer organiseren van hun processen met het oog op verhoging van de arbeidsproductiviteit én uitdagend en gezond werk. "Doe de goede dingen en doe die goed", zegt Fietje Vaas, manager bij TNO Arbeid. Reageren? Neem rechtstreeks contact op, telefoonnummer 023 554 95 71, email f.vaas@arbeid.tno.nl.

Eerder verschenen in de pers:

* 'Niet harder maar slimmer werken' Telewerken zal in 2003 doorbreken, aldus Frank Pot, directeur van TNO Arbeid. Bedrijven moeten hun arbeidsproductiviteit opvijzelen. De oplossing moet niet worden gezocht in harder zwoegen maar in slimmer werken.
* Naar het bericht uit Management Team d.d. 31-01-2003.
* Productiviteit kan hoger door slimmer te werken Arbeidsproductiviteit is géén goede parameter voor nationaal sociaal-economisch beleid; wél voor beleid binnen arbeidsorganisaties, stelt Fietje Vaas. Het is belangrijk dat in bedrijven en instellingen gezocht wordt naar manieren om de productiviteit wél en de werkdruk niet te verhogen.
* Naar het bericht, gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, 03-06-2002
Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20030509.html