FNV

Overwerk van de een, is werkloosheid van de ander

Het overwerk van de een, is de werkloosheid van de ander. Met andere woorden het tegengaan van overwerk biedt kansen om de werkloosheid te beteugelen. Dat zegt de FNV in een reactie op een TNO-onderzoek waaruit blijkt dat in 2002 overwerk sterk is toegenomen.

De FNV vindt dat overwerk incidenteel moet kunnen. Maar structureel langer doorwerken is voor Nederlands grootste vakcentrale uit den boze.

Gebeurt dat wel, dan is er binnen een bedrijf meestal iets mis: of de organisatie en de planning is niet op orde. Of men slaagt er niet in vacatures goed te vervullen. Het TNO-onderzoek vond plaats in een periode dat er nog krapte op de arbeidsmarkt was.

De FNV wijst erop dat structureel overwerk grote risico s voor werknemers inhoudt. Stress en burn-out liggen op de loer. Uiteindelijke gevolg kan dan zijn langdurig ziekteverzuim en in het ergste geval de WAO.

De vakcentrale roept werkgevers op verstandig om te gaan met overwerk. Terugdringen ervan kan een bijdrage leveren aan het terugdringen van de werkloosheid. Maar heel pragmatisch: het levert ook geld op, omdat je er ziekte en arbeidsongeschiktheid mee voorkomt.

De FNV deed in 2001 onderzoek naar overwerk.

Vragen over overwerk? Klik hier.

9 mei 2003