Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn en de Vlaamse minister van Onderwijs, Mieke VOGELS en Marleen VANDERPOORTEN, keurde de Vlaamse regering de verlenging van subsidiëring goed van vier time-outprojecten in Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven voor een totaalbudget van ruim 371.800 euro.

Als reactie op de vaststelling dat een stijgende groep risico-jongeren aan de rand van de maatschappij terechtkwam, zonder nog aansluiting te vinden met de school als - meestal - enig gestructureerd ankerpunt, werden vanuit verschillende welzijnsinitiatieven projecten georganiseerd. In deze projecten streefde men ernaar deze jongeren op te vangen en ze, met het oog op het behalen van een eindkwalificatie, terug aansluiting te laten vinden met het schoolse kader.

Met financiering door de Koning Boudewijn Stichting werden deze projecten inhoudelijk ondersteund door Majong vzw. Hierdoor werd de gehanteerde methodiek verder verfijnd.

Ondertussen zijn vier time-outprojecten sedert twee jaar in uitvoering. Ze worden gesubsidieerd vanuit het Fonds Bijzondere Jeugdbijstand en het departement Onderwijs en dit op basis van een overeenkomst tussen de bevoegde Vlaamse ministers en de uitvoerders.

De lopende time-outprojecten hebben tot doel de schooluitval van de jongeren op te vangen en ze binnen een korte periode terug te integreren in dezelfde school of dezelfde studierichting, tenzij zich, in het belang van de jongere, een andere keuze opdringt. Tevens worden bij de scholen veranderingsstrategieën ter preventie van schooluitval gestimuleerd.
Anderzijds zijn jongeren die geconfronteerd worden met een dreigende schooluitval meestal jongeren die in een problematische opvoedingssituatie zitten. Schooluitval vormt vaak slechts een deel van het probleem. In de time-outprojecten wordt daarom in de begeleiding gefocust op de verschillende aspecten van de leef-, woon-, leer- en gezinssituatie. Verdere samenwerking tussen welzijn en onderwijs ligt daarom voor de hand.

In de time-outprojecten wordt niet enkel vanuit de projectbegeleiders gewerkt aan het actief aan de slag gaan met de jongeren. Er wordt tevens doelbewust geïnvesteerd in het betrekken van ouders, scholen en centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Waar nodig krijgen ook andere betrokken derden (onder andere het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg, de sociale dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de Jeugdrechtbank) een duidelijke plaats in de projecten.

Time-outprojecten zijn er ondertussen in geslaagd een effectief antwoord te ontwikkelen op de dreigende schooluitval van een steeds groter wordende groep jongeren.

De resultaten van de geboden ondersteuning zijn meer dan bemoedigend. De meerderheid van de jongeren vindt terug aansluiting bij het schoolse gebeuren. Van deze groep volgt 40% terug dezelfde onderwijsvorm en keert terug naar dezelfde school. 60% koos ervoor een andere onderwijsvorm te gaan volgen, al dan niet in dezelfde school.

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---