Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Gezondheid Mieke VOGELS definitief het ontwerpdecreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid goedgekeurd. Dit wordt nu aan het Vlaams Parlement ter bekrachtiging voorgelegd.

Sinds de bijzondere wet op de hervorming van de instellingen van 1980 zijn de Gemeenschappen bevoegd voor de preventieve gezondheidszorg. Dit ontwerp is een kaderdecreet dat het preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen een juridische onderbouw geeft op een transparante en consistente wijze.

Er is gekozen voor een vernieuwende, integrale aanpak. Naast initiatieven op het vlak van de preventieve gezondheidszorg wordt ook de basis gelegd voor een facettenbeleid. Dit laatste omvat initiatieven die kunnen bijdragen tot het bevorderen, beschermen en behouden van de gezondheid, maar die buiten het strikte domein van de gezondheidszorg vallen. Het kan gaan om zowel gemeenschaps- als om gewestmateries. Om die reden zullen alle leden van de Vlaamse regering het decreet mee ondertekenen.

De transparantie wordt verhoogd door enerzijds de bestaande decreten, die het ontstaan en de uitbreiding van infectieziekten tegengaan, te integreren in dit decreet en anderzijds de toekomstige en huidige initiatieven met betrekking tot gezondheidsbevordering en ziektepreventie samen in een decreet te regelen. We denken hierbij onder andere aan: de gezondheidspromotie in het algemeen; de preventie inzake middelengebruik, tabak en de seksuele gezondheid; het vaccinatiebeleid; de borstkankeropsporing; de opsporing bij pasgeborenen; de Logo's (Locoregionaal gezondheidsoverleg en organisatie) en het medisch-milieukundig netwerk dat opgestart wordt.

Het preventief gezondheidsbeleid wordt door dit decreet op een consistente wijze georganiseerd. Alle initiatieven worden benaderd vanuit een globaal en internationaal onderbouwd referentiekader, dat uitgaat van de determinanten, de bronnen van gevaar en de bedreigende factoren van de gezondheid. Hiermee wordt het terrein van het preventief gezondheidsbeleid waarbinnen de Vlaamse Gemeenschap beleidsinitiatieven kan of moet ontwikkelen op langere termijn volledig in kaart gebracht.

De bedrijfsgezondheidszorg is een belangrijk facet van het preventief gezondheidsbeleid. Gezien de complexiteit zal dit echter het onderwerp uitmaken van een afzonderlijk decreet dat momenteel wordt voorbereid.

Het decreet voorziet in een aantal instrumenten om het voorgestelde preventief gezondheidsbeleid te realiseren:


- De Gezondheidsconferentie, bestaande uit een breed veld van deskundigen en betrokkenen, bepaalt de grote thema's en bereidt de gezondheidsdoelstellingen voor. Deze 'conferenties' en werkgroepen moeten een dynamisch beleid mogelijk maken met input van voldoende deskundigheid.
- Gezondheidsdoelstellingen, die wetenschappelijk onderbouwd zijn, worden ontwikkeld. Ze worden gevalideerd door regering en parlement.

- Partnerorganisaties worden erkend en eventueel gesubsidieerd via een beheersovereenkomst (convenant) omwille van hun ondersteunende inhoudelijke deskundigheid en/of het aanleveren van epidemiologische gegevens. De erkenning en de beheersovereenkomst beoogt een duurzame samenwerking.

- Ook met organisaties met terreinwerking is voorzien in samenwerking via beheersovereenkomsten.

- Logo's zijn preventienetwerken, in de toekomst afgestemd op de zorgregio-indeling, die werken rond de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en andere Vlaamse preventieopdrachten en die daarenboven eigen initiatieven met betrekking tot het lokale gezondheidsbeleid kunnen nemen.

- Met individuele zorgaanbieders, en andere overheden zoals gemeenten en provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie worden afspraken voorzien met betrekking tot het preventieve gezondheidsbeleid.
- Programmatische bevolkingsonderzoeken kunnen in opdracht van of mits toestemming van de Vlaamse overheid worden georganiseerd.

- Er is voorzien in regels om te komen tot een efficiënte gegevensuitwisseling, in het belang van de preventieve zorgverlening zelf (operationeel luik) en om beleidsrelevante informatie samen te brengen (epidemiologisch luik).

persinfo : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---