Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na het advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met een samenwerkingsakkoord tussen acht verschillende overheden met betrekking tot een globaal en geïntegreerd drugbeleid. Om dergelijk beleid mogelijk te maken wordt voorzien in de oprichting van een interministeriële conferentie, een Algemene Cel Drugsbeleid en de permanente coördinatie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, Vlaams minister Vera DUA en Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State geeft de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet inzake de openbaarheid van bestuur. Dit werd voorafgaandelijk afgetoetst op het ontwerp van kaderdecreet Bestuurlijk Beleid voor wat betreft het toepassingsgebied en de aanstelling van de communicatieambtenaar. Het ontwerpdecreet regelt op een globale wijze de passieve en actieve openbaarheid van bestuur voor de Vlaamse bestuursinstanties. De privaat- rechtelijke extern verzelfstandigde agentschappen (EVA's) vallen echter buiten het toepassingsgebied. Het aangepaste ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, Vlaams minister Mieke VOGELS, Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en Vlaams minister Gilbert BOSSUYT :

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van kaderdecreet dat het facilitair kader voor publiek- private samenwerking (PPS) verankert. PPS staat voor de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven voor de realisatie van maatschappelijk nuttige projecten die ook een commercieel rendement hebben. Via de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven wordt de knowhow van beide partijen samengebracht. Met PPS wil de Vlaamse regering de doelmatigheid van het beleid verbeteren en besparen op de kosten. Het ontwerpdecreet definieert een aantal begrippen, omschrijft de rol van het 'Vlaams Kenniscentrum PPS' en bepaalt het facilitair kader voor zowel Vlaamse als lokale PPS-projecten. Het ontwerp- decreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT en Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan het wijzigingsbesluit betreffende het impuls- en onder- steuningsprogramma van de meerwaardeneconomie. Tegelijk kent ze voor 2003 een bijkomende subsidie toe van 125.000 euro aan het Vlaams Overlegplatform voor de Meerwaarden- economie.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Het besluit van 28 september 2001 betreffende de zorgverzekering wordt aangepast en verfijnd. De aanpassing stipuleert onder meer dat de verplichte, jaarlijkse bijdrage voor de zorgverzekering verschuldigd blijft, ook als de schorsing van toepassing is. Verder heeft de aanpassing ook tot doel om het "shoppinggedrag" van bepaalde zorgbehoevenden in te perken.


* * *

De Vlaamse regering zet, in het kader van de bijzondere jeugdbijstand, de subsidiëring verder van zes projecten die werken rond alternatieve, herstelgerichte afhandeling van jeugddelinquentie. De subsidies worden toegekend aan : vzw Brusselse begeleidingsdienst (BAS), vzw Pieter Simenon in Lommel, vzw Cirkant in Turnhout, vzw Ivo Cornelis in Mechelen, vzw Dienst Alternatieve Sanctie & Voogdijraad in Gent en vzw Elegast.


* * *

Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed betreffende de kwaliteit in de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. Dit ontwerp harmoniseert de twee bestaande kwaliteitsdecreten. Het kadert binnen de vereenvoudiging van de regelgeving (deregulering) en een sectoroverschrijdend kwaliteitsbeleid. De krachtlijnen van dit ontwerp zijn: invoering van een kwaliteits- managementsysteem en systematische zelfevaluatie; de uitdrukkelijke inbreng van gebruiker, mantelzorger en vrijwilliger; zorg voor de zorgende; meer zichtbaar maken van het effect van de kwaliteitszorg op de kwaliteit van de verleende zorg. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt definitief een aangepast en geactualiseerd overzicht goed van hogescholen, vestigingen en opleidingsaanbod via aanpassing van Bijlage II, gevoegd bij het decreet van 13 juli 1994 betreffende de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de programmatie van specifieke structuuronderdelen van de tweede of de derde graad, van een nieuw studiegebied of een nieuw structuuronderdeel van scholen al dan niet behorende tot een scholengemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering zet principieel het licht op groen voor de harmonisering van de integratietoelage van het buitengewoon secundair onderwijs met deze van het buitengewoon basisonderwijs. Hiertoe worden de punten- gewichten met een factor 1,75 vermenigvuldigd. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de erkende vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt na advies van de Raad van State definitief het wijzigingsbesluit goed dat het toezicht op het huisonderwijs regelt.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed dat enerzijds de inhoud omschrijft van het vormingsplan dat elk centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) dient op te stellen en dat anderzijds de organisatie regelt van de vorming van de in de CLB tewerkgestelde personeelsleden. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de erkende vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Het schooljaar 2002-2003 vormt het laatste jaar waarbij de scholen van het gemeenschapsonderwijs in Duitland in aanmerking komen voor financiering. De Vlaamse regering keurt nu principieel een aantal maatregelen goed die de terugkeer regelen van de personeelsleden die in die instellingen zijn tewerkgesteld. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de erkende vakorganisaties. Na onderhandelingen zal dit besluit bij omzendbrief meegedeeld worden aan de betrokken inrichtende machten en instellingen.


* * *

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet betreffende de hertekening van het landschap van het basisonderwijs. Door de creatie van scholengemeenschappen - naar analogie met het secundair onderwijs - streeft het ontwerpdecreet een schaalvergroting op bestuurlijk vlak na. Het aansluiten bij een scholengemeenschap wordt aangemoedigd door een incentive. Voor alle basisscholen wordt er in zorgcoördinatie en ICT-coördinatie voorzien. Eveneens wordt de administratieve omkadering van de scholen via administratieve kernen ondersteund. Hiertoe wordt een nieuw personeelskader gecreëerd. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Sinds 1997 proberen de federale staat en de gewesten een regeling te treffen inzake de verdeling van de lasten van de verplichte jaarlijkse bijdragen van België aan gemengde multilaterale milieuverdragen. Traditioneel worden deze bijdragen volledig door de federale overheid betaald, daar waar de door de verdragen behandelde materie ook de gewesten aanbelangt. Deze regeling kreeg voorheen al de vorm van een financieel protocol bij het Samenwerkingsakkoord van 5 april 1995 tussen de federale staat en de gewesten inzake het internationaal milieubeleid. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de MiNa-Raad, de SERV en de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met vermeld financieel protocol. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel twee besluiten goed die de erkenning en de subsidiëring regelen van de milieu- en natuurverenigingen en de subsidiëring van projecten inzake duurzaam milieu- en natuurbeleid. Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel het personeels- statuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening te wijzigen. Naast de aanpassing aan de euro worden nog een aantal bepalingen van de afgesloten sociale overeenkomsten juridisch in het personeelsstatuut verwerkt. Dit besluit werd reeds in oktober 2002 door de Vlaamse regering goedgekeurd, maar er werden nog een drietal wijzigingen doorgevoerd. Over dit wijzigings- besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed betreffende de vaststelling van de indeling van geslachte volwassen runderen. Dit besluit bevat, naast het indelingsschema, ook de basisfilosie en het praktische organisatiesysteem van de karkasclassificatie voor de runderen. Dit besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan de wijziging van het besluit van 18 mei 2001 betreffende de toekenning van subsidies voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductie- methoden en het instandhouden van de genetische diversiteit. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd en voor overleg geagendeerd op de Interministeriële Conferentie Landbouw.


* * *

In uitvoering van de Lambermontakkoorden keurt de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het besluit definitief goed betreffende de werking, het beheer en de boekhouding van het Eigen Vermogen van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek (CLO). Ook het besluit betreffende de werking, het beheer en de boekhouding van het Eigen Vermogen van het Centrum voor Landbouweconomie (CLE) wordt goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering beslist, na advies van de Europese Unie, het Vlaams Visserijcomité en de Raad van State, definitief tot aanpassing van drie besluiten in verband met steunverlening aan de visserij- en aquicultuursector, om deze aan te passen aan de nieuwe Europese regelgeving en aan de invoering van de euro.


* * *

Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse regering definitief de samenstelling en de werkwijze vast van het Fonds voor Scheepsjongens.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Het voorontwerp van Comptabiliteitsdecreet wordt, onder voorbehoud van technisch nazicht, principieel goedgekeurd. Het regelt de boekhouding, de begrotingen, de controle inzake subsidies en de controle door het Rekenhof. Het voorontwerp wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en vervolgens aan de Raad van State. Daarna wordt het ter kennisgeving toegestuurd aan het Vlaams Parlement en het Rekenhof.


* * *

De Vlaamse regering verleent een stedenbouwkundige vergunning voor de verdiepingsbaggerwerken in de vaargeul van de Beneden-Zeeschelde ter hoogte van de drempels van Frederik en Zandvliet, dit in het kader van de realisatie van het Deurganckdok. Tevens verleent de Vlaamse regering, in het kader van natuurcompensaties voor het Deurganckdok, stedenbouwkundige vergunningen voor werken op het grondgebied van de gemeente Beveren. Deze werken beogen enerzijds de aanleg van een tijdelijke dubbele persleiding ten behoeve van het afgraven van het Paardenschor tot het natuurlijk schorreniveau en anderzijds de inrichting van de Steenlandpolder als natuurcompensatiegebied. De drie vergunningen worden binnen een termijn van 15 dagen ter bekrachtiging aan het Vlaams Parlement voorgelegd. De projecten worden, conform de richtlijn inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (92/43/EEG), aangemeld bij de Europese Commissie.


* * *

Na het advies van de Raad van State geeft de Vlaamse regering definitief groen licht aan de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoerings- plan 'Zeehavengebied Gent - uitbreiding papierproducerend bedrijf'. Deze beslissing heeft als doel de uitbreiding van het papierproducerend bedrijf Stora Langerbrugge in het Gentse zeehavengebied mogelijk te maken binnen de opties van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, het voorontwerp van strategisch plan voor het hele zeehavengebied en het ontwerpraamplan voor de R4.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de definitieve vaststelling goed van het gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines te Kruibeke- Beveren'. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de voorlopige vaststelling goed van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Leidingstraat Dilsen-Lommel'. Het aangeduide tracé moet een nieuwe aardgastransportleiding van Fluxys mogelijk maken om zo de aardgasbevoorrading van de omgeving Lommel te verzekeren. Na de voorlopige vaststelling door de Vlaamse regering wordt het dossier onderworpen aan een openbaar onderzoek.


* * *

Als gevolg van de dramatische overstromingen in 1976 besliste de ministerraad in 1977 om het SIGMA-plan, het beveiligen van het Schelde-estuarium tegen over- stromingen, uit te voeren. Dit plan voorzag ook de inrichting van het grootste gecontroleerd overstromings- gebied, met name het gebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde. De Vlaamse regering keurt in dit kader nu de voorlopige vaststelling goed van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, met name het natuurverwevingsgebied "gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde".


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van het ondernemingsplan Herkenrode en van het besluit van de raad van bestuur van de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (LISOM), dat het project Herkenrode niet aan de financieringsprincipes voldoet. LISOM krijgt de opdracht een publieke minimumvariant uit te werken in samenwerking met de Stichting Vlaams Erfgoed. Dit nieuwe projectvoorstel zal terug ter goedkeuring aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de overdracht van de deelneming van nv Gimvindus in nv Novovil naar de
Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) goed ten belope van 5,2 miljoen euro. De nv Novovil werd in 1988 opgericht met als doelstelling de reconversie, ontwikkeling en sanering van de regio Vilvoorde. De Vlaamse regering hecht tevens haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de PMV omtrent het beheer van de Novovil- aandelen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt over het voorstel van decreet van Herman Lauwers, Marino Keulen, Davy Vandenbossche en Jos Stassen. Het voorstel van decreet wil het Podiumkunstendecreet wijzigen en beoogt voornamelijk een omschakeling van erkenning en subsidiëring op seizoensbasis naar erkenning en subsidiëring op kalenderjaarbasis.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan de vzw Behoud de Begeerte voor het project 'Literaal'. Dit literair project loopt van april tot eind september aan de kust. Een deel van de subsidie bestaat uit boekencheques.


* * *

De Vlaamse regering benoemt acht leden van de adviescommissie 'Archieven'. Volgende leden zullen in de commissie zetelen: Patricia Quintens, An Renard, Frank Scheelings, Inge Schoups, Jan Van Goethem, Johan Vannieuwenhuyse, Jules Verhelst en Michel Vermote.


* * *

Na advies van de Raad van State en de SERV stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot wijzing van het decreet van 3 maart 1976 omtrent het beschermen van monumenten en stads- en dorpsgezichten. Het ontwerpdecreet streeft er naar om, naast een restauratiebeleid ten aanzien van het bouwkundig erfgoed, ook op een meer structurele wijze een voorkomings-, handhavings- en onderhoudsbeleid tot ontwikkeling te brengen. De bedoeling is om de bestaande onderhouds- premieregeling uit te breiden en ook meerjarencontracten inzake onderhoud toe te laten.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Europese Commissie heeft de artikelen 1 tot 9, 13ter, 18 tot 25, 29 bis tot 48 van de wet van 30 december 1970 betreffende de economische expansie onverenigbaar verklaard met de principes van de interne markt. Deze artikelen raken de bevoegdheid van de federale minister van Financiën en van verschillende gewestministers. De Vlaamse regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten met het oog op de opheffing van deze artikelen. Het voorontwerp wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het zetelakkoord goed tussen België en het Internationaal Rode Kruis en het aanvullend protocol met de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie. Aansluitend daarbij hecht de Vlaamse regering haar principiele goedkeuring aan twee voorontwerpen van instemmingsdecreet. Tevens wordt principieel groen licht gegeven aan een derde voorontwerp van instemmingsdecreet betreffende een eerder goedgekeurd zetelakkoord tussen België en de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie. Deze voorontwerpen van decreet worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt, met het oog op de Informele Europese Raad van Chalkidiki op 16 mei 2003, het Belgische standpunt goed betreffende het cohesie- of Structuurfondsenbeleid na 2006. Door de uitbreiding van de Europese Unie zal namelijk meer dan een kwart van de EU-bevolking een BNP per hoofd hebben, dat lager is dan 75% van het Europees gemiddelde. De druk op de huidige programma's inzake Structuurfondsen zal dus ondragelijk toenemen. Een wijziging van het beleid terzake dringt zich daarom op. De Belgische visie steunt op de "Triple S-strategie" (solidariteit, synergie, subsidiariteit).

In 1986 deed zich in de Antwerpse haven een aanvaring voor tussen twee schepen. De Vlaamse overheid werd veroordeeld tot betaling van een deel van de schade. De kosten voor dit oude loodsdossier zijn als zogenaamde last uit het verleden in eerste instantie aan te rekenen op het Fonds voor Lastendelging. 50% van de door het Fonds voor Lastendelging uitgevoerde betalingen zal teruggestort worden vanuit het Vlaams Infrastructuur- fonds.


* * *

De Vlaamse regering keurt de financiering goed van de aankoop van een nieuw op te richten gebouw in het Ragheno Business Park te Mechelen door de (Vlaamse Vervoersmaatschappij) VVM-De Lijn. De aankoop zal gebeuren op het budget 'eigen middelen' van De Lijn via een lening met gewestwaarborg.


* * *

De Vlaamse regering keurt, in uitvoering van het Elektriciteitsdecreet, principieel het wijzigingsbesluit goed met betrekking tot de sociale-openbaredienst- verplichting in de vrijgemaakte elektriciteitsmarkt. Het besluit bepaalt de procedure die de leverancier moet toepassen bij betalingsmoeilijkheden. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-Raad, de VREG en ten slotte aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt in uitvoering van het Aardgasdecreet principieel het besluit goed met betrekking tot de sociale-openbaredienstverplichting in de vrijgemaakte aardgasmarkt. Het besluit bepaalt de procedure met betrekking tot de minimumlevering. Het gaat nog voor advies naar de SERV, de MiNa-Raad, de VREG en vervolgens de Raad van State.


-----
einde

-----


---