Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Kamerstuk, 09-05-2003

Projectvoorstellen versterking medische zorg in de verslavingszorg

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GVM-2372307

9 mei 2003

Onlangs hebben de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) en GGZ Nederland aan de vaste Kamercommissie voor VWS een rapport toegestuurd, genaamd Versterking medische zorg in de verslavingszorg.

Dit rapport betreft een verslag van een vooronderzoek en twee (nog niet volledig uitgewerkte) projectvoorstellen. VWS heeft opdracht gegeven tot dit vooronderzoek, omdat de medische zorg binnen de verslavingszorg versterking en professionalisering behoeft. In het rapport wordt ingegaan op de huidige positie van de medische zorg binnen de verslavingszorg en op mogelijkheden voor verdere professionalisering. Vervolgens worden twee projecten voorgesteld, één gericht op het opstellen van protocollen voor medische interventies en één voorstel gericht op beroepsontwikkeling in de verslavingsgeneeskunde.

Over beide voorstellen vindt op dit moment ambtelijk overleg plaats. Het eerste voorstel zal worden ingepast in Resultaten Scoren, het kwaliteits- en ontwikkelingsprogramma in de verslavingszorg. Het tweede voorstel moet nog verder worden uitgewerkt. In mijn standpunt op het Gezondheidsraadadvies Medicamenteuze interventies bij drugsverslaving heb ik daarover al het volgende gezegd: Dit laatste voorstel betreft een meerjarig project gericht op de professionalisering van de verslavingsgeneeskunde (onder andere het opzetten van een curriculum, het starten van een opleiding tot de aantekening verslavingszorg en registratie). Hoewel curriculumontwikkeling in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de betrokken beroepsgroep zelf, zal ik dit traject financieel ondersteunen. Over honorering van dit project wordt een definitieve beslissing genomen wanneer er een uitgewerkt voorstel ligt.

Met VVGN en GGZ Nederland heb ik wel afgesproken dat zij hun rapport zouden verspreiden onder veldorganisaties. Het was mij echter niet bekend dat dit rapport in dit stadium ook naar de Kamer zou worden verzonden. De projectvoorstellen zijn nog niet definitief, GGZ Nederland en VVGN werken ze op dit moment verder uit. In een later stadium zal ik u informeren over de voortgang van de projecten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp