Ingezonden persbericht


De 30e Landelijke Fietsdag van Toerisme Recreatie Nederland is dit jaar op zaterdag 10 mei 2003. De opbrengst gaat naar de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). De jubileumversie van dit grootste ééndaagse Nederlandse fietsfestijn kent enkele primeurs, zoals routes voor mountainbikers, lange-afstandsfietsers en kids. Nieuw zijn ook de speciale vogelkijkpunten.

Grutto's centraal op 30e Landelijke Fietsdag

Fietsen én vogels spotten

Ook Vogelbescherming Nederland neemt dit jaar deel aan de Landelijke Fietsdag. Op ruim 80 routes zijn onderweg vrijwilligers van vogelwerkgroepen aanwezig op speciale vogelkijkpunten. Zij vragen aandacht voor de campagne Nederland Gruttoland die Vogelbescherming Nederland samen met Landschapsbeheer Nederland en BoerenNatuur Nederland dit voorjaar start.

De helft van alle grutto's op de wereld broedt in Nederland. De grutto - ook wel koning der weidevogels genoemd - wordt echter in zijn voortbestaan bedreigd. Met een gezamenlijke campagne willen de beschermingsorganisaties deze vogelsoort beschermen en redden. De vogelgidsen vertellen ter plaatse alles over weidevogels in het algemeen en de grutto in het bijzonder. Op de vogelkijkpunten kan men met een telescoop of verrekijker de (weide)vogels observeren. Deelnemers krijgen een speciale weidevogelherkenningskaart uitgereikt.

Culinair genieten
Jaarlijks nemen meer dan 200.000 mensen deel aan de Landelijke Fietsdag. De ruim 200 speciale en unieke routes kennen vele bezienswaardigheden onderweg en volop aanleiding en gelegenheid om af te stappen. Om elk jaar de routes een uniek tintje te geven staat er een speciaal thema centraal. Voor de jarige Landelijke Fietsdag van 2003 is dit: 'culinair genieten van de regio'. De fietsers kunnen onderweg kennis maken met diverse streekgerechten. Ook een bezoek aan een aspergeteler, een wijnmaker, een bierbrouwer of tomatenkweker kan op het programma staan. "Net als bij de traditionele routes heeft TRN ook een thema verbonden aan de routes die uitgezet worden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze doelgroep gaat 'Op avontuur in het verleden'. Zo kunnen deze deelnemertjes onderweg bijvoorbeeld meedoen met diverse Oudhollandse spellen, maken ze kennis met diverse ambachten en kunnen ze hun stempel bij 'figuren uit het verleden' halen'.

Partners
De Landelijke Fietsdag 2003 op zaterdag 10 mei wordt ondersteund door haar partners de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), Vogelbescherming Nederland, Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), Twinny Load en de BOVAG. Daarnaast wordt het evenement onder andere gesponsord door de LTO-campagne 'Boeren en Tuinders, Ondernemers van Nature'.

Routebeschrijvingen zijn op 10 mei tussen 09.00 en 13.00 uur voor 3 euro per stuk verkrijgbaar bij de startpunten en vanaf 26 april bij de deelnemende VVV-kantoren. Deelnemers die voor 17.00 uur een afgestempelde routekaart inleveren krijgen, hiervoor een medaille. Meer informatie: www.landelijkefietsdag.nl


---- --