NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Meer bewegen vermindert de kans op kanker

PERSBERICHT

MEER BEWEGEN VERMINDERT DE KANS OP KANKER
Meer dan de helft van alle Nederlanders beweegt onvoldoende

Amsterdam, 9 mei 2003 - Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dagelijks meer bewegen een risicoverlagend effect heeft ten aanzien van borstkanker en dikke darmkanker. Dit blijkt uit een recente overzichtsstudie van TNO Voeding (februari 2003), uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Reden voor het KWF de komende jaren, in het licht van een gezonde leefstijl, ook aandacht te schenken aan het belang van meer bewegen. Op 10 mei start dan ook - tijdens de Landelijke Fietsdag - de nieuwe KWF-campagne '101 beweegredenen'.

Relatie bewegen en kanker

Op basis van onderzoek schat TNO dat mensen met een actieve leefstijl 40 procent minder kans hebben op het krijgen van dikke darmkanker. Daarnaast hebben vrouwen die lichamelijk actief zijn, een lager risico op borstkanker in vergelijking met vrouwen die weinig bewegen. Echter minder dan de helft van alle Nederlanders is voldoende actief voor een gunstig effect op de gezondheid. Langer is bekend dat voldoende bewegen hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking helpt voorkomen. Uitgaande van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is er in alle geledingen van de maatschappij sprake van bewegingsarmoede. Deze norm is voor volwassenen gesteld op dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen. Een zorgelijke trend is de toename van overgewicht door onvoldoende lichaamsbeweging. Uit onderzoek is bekend dat overgewicht eveneens een risicofactor is op het krijgen van borstkanker en dikke darmkanker, maar ook baarmoederkanker, nierkanker en slokdarmkanker.

101 beweegredenen

De aftrap van de KWF-beweegcampagne wordt gegeven bij de startplaats van de Landelijke Fietsdag in Hilversum, onder leiding van sportverslaggever Humberto Tan. Centraal in deze nieuwe campagne staan 101 beweegredenen om dagelijks in actie te komen, zonder dat méér bewegen actief sporten betekent. De nadruk ligt op het uitbreiden van 'normale' alledaagse activiteiten. Het KWF heeft gekozen voor samenwerking met de Landelijke Fietsdag om te benadrukken dat fietsen ontspannen én gezond is. Daarnaast stelt de organisatie van de Landelijke Fietsdag, Toerisme Recreactie Nederland (TRN), een deel van de 'startbijdrage' beschikbaar aan het KWF. Hiermee wordt een positieve bijdrage aan de strijd tegen kanker geleverd. De komende jaren zal het KWF de beweegcampagne onder meer via brochures, posters, advertenties, radio- en tv-spots onder de aandacht brengen.


---
Mededeling voor de redactie,