Gemeente Westerveld

10-5-2003
Garantie inkomensvooruitgang voor inwoners met bijstandsuitkering

Het gemeentebestuur garandeert inwoners die een betaalde (niet-gesubsidieerde) baan aanvaarden, dat ze er op jaarbasis netto minimaal ? 600,- op vooruit gaan. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met verminderde huursubsidie en met verlaagde kwijtschelding.

Armoedeval
Veel werknemers die voorheen een bijstandsuitkering ontvingen, hebben geconstateerd dat het netto inkomen nauwelijks hoger is geworden na werkaanvaarding. Dit is een landelijk probleem en staat bekend als de zogenaamde ?armoedeval?. De oorzaak is dat een hoger inkomen onmiddellijk van invloed is op bijvoorbeeld huursubsidie en kwijtschelding van belasting. Hierdoor gaat de werknemer er soms zelfs op achteruit in besteedbaar inkomen.

Premie
Dit is een ongewenste situatie en om die reden heeft de raad van de gemeente Westerveld besloten om mensen, die vanwege werkaanvaarding niet langer een bijstandsuitkering nodig hebben, een premie te geven. Die premie wordt individueel berekend en is altijd zo hoog dat men er op jaarbasis in ieder geval ? 600,- op vooruit gaat. Bij het berekenen van die premie wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld verminderde huursubsidie en met het feit dat men vaak niet meer recht heeft op kwijtschelding van belastingen.

Zodra men aan het werk gaat, verstrekt de gemeente een garantiebewijs.

De premie wordt uitbetaald na 12 maanden werkaanvaarding.

Met het afgeven van een garantiebewijs lijkt Westerveld uniek in Nederland. Voorzover bekend, is er niet een andere gemeente in Nederland die een dergelijke garantie zwart op wit aan haar inwoners aanbiedt.