Openbare Bibliotheek Oss

27 maart 2003

Tentoonstelling over totstandkoming monument voor vrijheid, verdraagzaamheid en vrede in de Bibliotheek Oss

Tot en met zaterdag 10 mei a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien over de totstandkoming van het Monument voor vrijheid, vrede en verdraagzaamheid. Dit monument wordt momenteel door jongeren gemetseld aan de Prof. Regoutstraat en is voortgekomen uit een initiatief van oud-militairen en verzetsstrijders uit Oss.
De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met beeldend kunstenaar Ger van Iperen-Schenkels die het monument heeft ontworpen. De expositie is gratis te bekijken tijdens openingsuren van de Bibliotheek Oss.

Vrede is een kwetsbaar begrip
Het doel van het monument is om uit de gemeente Oss diegenen te herdenken, die hun leven hebben gegeven voor vrijheid, verdraagzaamheid en vrede. Het gaat hierbij om de gevallenen tijdens oorlogen én vredesmissies vanaf 1940. De namen van deze personen worden vermeld op het monument.

Monument voor vrijheid, verdraagzaamheid en vrede Het monument is ontworpen door beeldend kunstenaar Ger van Iperen-Schenkels en gebaseerd op een idee van Leo Schrans. In de expositie zijn de eerste schetsen van het monument te zien evenals het groeiproces naar de definitieve vorm.
Leerlingen van Hooghuis Lyceum locatie zuid, afd. bouwtechniek, zijn momenteel bezig met het metselwerk van het monument in het kader van de finale van de 51e Landelijke Wedstrijd in het metselen met baksteen.
De werktekeningen voor het metselwerk zijn gemaakt door Johan van der Loop, leerling van ROC De Leijgraaf.
Onlangs heeft een jury teksten uitgekozen van vijftig jongeren uit de gemeente Oss die hun visie en idealen over vrijheid en vrede weergeven. De teksten zijn te zien in de tentoonstelling en worden op 19 september 2003 officieel onthuld op enkele panelen van het monument.

Pater Titus Brandsma
Op het monument wordt een bronzen reliëf aangebracht van één van Nederlands meest bekende en gerespecteerde verzetsstrijders: pater Titus Brandsma. Zijn inspanningen waren op diverse terreinen van grote betekenis voor Oss. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde hij verzet met de pen en met het gesproken woord; niet met een wapen. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van onderwijs waren zijn grote strijdpunten. Op 26 juli 1942 is hij gestorven in het concentratiekamp Dachau. Het reliëf wordt gemaakt door Ger van Iperen-Schenkels.

De boog trotseert alle krachten
Boven de negen panelen van het monument wordt een stalen boog geplaatst, die is gemaakt door LAGro, Las- en constructiebedrijf de Groot BV uit Oss. Deze boog symboliseert de verbinding van het verleden naar het heden. De wind die vrij spel heeft tussen de spijlen van de boog, karakteriseert de snelheid waarin ons leven zich afspeelt. Volgens Ger van Iperen-Schenkels is een boog met een open eind, want niemand weet wat de toekomst ons nog brengt Het monument wordt officieel onthuld op 19 september 2003; op 5 mei 2003 vinden er enkele officieuze festiviteiten plaats. De tentoonstelling over de totstandkoming van het monument is tot en met zaterdag 10 mei a.s. gratis te bekijken tijdens de normale openingsuren van de Bibliotheek Oss aan de Raadhuislaan in Oss.

Weblink:

www.monumentvvvoss.tk