Ingezonden persbericht


5e Leidse Draaiorgeldag

Op zaterdag 10 mei van 10.00 tot 17.00 uur wordt de Leidse Draaiorgeldag gehouden.

Een spektakel waarbij ruim 60 draaiorgels uit het hele land de Hooglandse kerk en de omliggende wijk Pancras-West bevolken. De Leidse Draaiorgeldag is tevens de opening van het seizoen van de Hooglandse Kerk.

Tijdens de draaiorgeldag wordt de verscheidenheid aan draaiorgels getoond die nog in Nederland aanwezig zijn. In de Hooglandse Kerk zullen circa 20 Leidse draaiorgels aanwezig zijn, zij zullen om beurten een lied ten gehore brengen. Ten slotte zal het grote orgel van de Hooglandse Kerk met de draaiorgels meespelen. De overige 40 draaiorgels zullen zich opstellen als een groot muzikaal lint door de stad met tussenruimte van zo'n 40 meter, zodat de orgels elkaar niet gaan overstemmen. Tussen de orgels zullen marktkramen staan, zodat het publiek het luisteren kan combineren met het broodnodige koopplezier!

In de vorige vier edities bleef het festivalterrein beperkt tot de Hooglandse Kerk. Tijdens deze lustrum-editie wordt een groot deel van de binnenstad bij het festival betrokken. Draaiorgels horen bij Holland evenals klompen en tulpen. In het verleden is veel van dit cultureel erfgoed verdwenen naar de Verenigde Staten en Japan. Boodschap van de dag: zuinig zijn op dit erfgoed.

Belangrijk: De vijfde Leidse Draaiorgeldag is gratis toegankelijk en wordt tegelijk met de landelijke fietsdag en de plantenmarkt in de Leidse Hortus Botanicus gehouden! Voldoende ingredienten wellicht voor een special over Leiden.

Tip: Kijk voor nog meer leuke Leidse evenementen op http://www.leidenpromotie.nl/

Voor meer informatie en fotomateriaal kunt u terecht bij de Stichting Muziekfestivals Leiden op telefoonnummer 071-5665607 en op internet: www.leiden.nl en dhr. A. Vromans van de Hooglandse Kerk (071-5149636).