Gemeente Breda

Persberichten

01-05-2003

Bredanaars kunnen gebruikte fietsen inleveren voor Afrika

De afdeling Natuur- Milieu Educatie (NME) van de gemeente Breda sluit aan bij de landelijke actie Fietsen voor Afrika. Deze actie houdt in dat gebruikte fietsen worden ingezameld en verscheept naar Kaapstad. Aan inwoners van Breda en omstreken wordt gevraagd om oude fietsen uit tuinschuurtjes en garages te halen en deze in de week van zaterdag 3 tot en met zaterdag 10 mei in te leveren bij het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef. Op het terrein van het MEC staat een container waarin de aangeboden fietsen worden verzameld.

Acht miljoen fietsen
In Nederland staan acht miljoen fietsen ongebruikt in de schuur, terwijl er in Zuid Afrika een grote behoefte is aan fietsen. Het vervoer te voet naar scholen, werkplaatsen en ziekenhuizen kost soms uren. Vervoer met ook nog gevaarlijke taxibusjes neemt gemiddeld 40% van het gezinsinkomen in beslag. Met dit gegeven zijn de organisaties BEN in Zuid Afrika en Fietsen voor Afrika in Amsterdam aan de slag gegaan. Ze hopen dit jaar nog zon 10 tot 15.000 fietsen naar Kaapstad te kunnen vervoeren.
Naast Breda hebben nog vier gemeenten (Eindhoven, Amsterdam, Delft en Leiden) dit initiatief opgepakt.

Wie zit er straks op de fiets van de wethouder
Wethouder A.L.E. Arbouw levert op zaterdag 10 mei om 11.00 uur zijn fiets in. De directeur van Fietsen voor Afrika, Pascal J.W. van den Noort, zal aanwezig zijn om de wethouder en daarmee de bewoners van Breda te bedanken voor hun bijdrage.
Bredanaars worden hierbij ook opgeroepen om het voorbeeld van de wethouder te volgen en in de week van zaterdag 3 tot en met zaterdag 10 mei een fiets in te leveren bij het MEC. Zij kunnen zich tussen 09.00 en 17.00 uur melden bij de receptie. De fietsen worden verzameld en voor een gedeelte gedemonteerd zodat zij zo min mogelijk ruimte van de container in beslag nemen.

Fietspakketten
De landelijke organisatie BEN heeft in Zuid Afrika het concept van fietspakketten geĂŻntroduceerd en daar verschillende projecten opgezet met voornamelijk vrouwen en scholieren. Een fietspakket houdt in: een goedkope nieuwe- of tweedehands fiets, training in het fietsen en in het onderhoud van de fiets.

De organisaties BEN en Fietsen voor Afrika, hebben als doel de kwaliteit van het leven in Zuid Afrika te verbeteren. Het COS (Centrum voor Ontwikkelingsamenwerking) en NME werken samen aan deze activiteit. Het Milieuplatform Breda draagt voor een deel bij in de kosten.

Breda, 1 mei 2003