Gemeente Albrandswaard


P/a G.Z-H

Postbus 341 3100 AH Schiedam

Tel. 010 298 10 10

Persbericht

Schiedam, 1 mei 2003

Pendrechtse Molen ook van de partij op Nationale Molendag

Zaterdag 10 mei a.s. is het Nationale Molendag. Bij de Pendrechtse Molen aan de Charloisse Lagendijk in Barendrecht is het dan ook feest. Op het programma staan die dag diverse demonstraties van oude en nieuwe ambachten en voor kinderen is er speelgoed uit de oude doos.

Op zaterdag 10 mei a.s. is het weer nationale molen- en gemalendag. Dit is de jaarlijks terugkerende feestdag van de molens en gemalen. Eeuwen lang hebben molens op windkracht de industrie aangedreven en de polders droog gehouden. Nederland heeft daarmee zijn bloei bereikt en laag Nederland is bewoonbaar gemaakt en gehouden. De laatste jaren worden op deze dag ook de opvolgers van de poldermolen in het zonnetje gezet, namelijk de gemalen. Aan de Charloisse Lagedijk is de Pendrechtse molen dit jaar weer present en zal de hele dag van 9.00 tot 16.30 uur feestelijk versierd malen.

Demonstraties

De hele middag van 12.00 tot 16.00 uur zijn er demonstraties:

Vader en zoon Van Egmond zullen bij de molen schapen scheren. We zijn zo ver de lente in, dat de schapen zonder hun jasje kunnen. Dit schapenscheren zal alleen doorgaan als het warm genoeg is, scheren bij koud weer lukt niet.

Naast de molen wordt een tent opgezet en daarin zijn demonstraties:

Ilona Zevenbergen demonstreert hoe 3-D kaarten worden gemaakt. Haar moeder Nel Zevenbergen demonstreert het maken van loodmodellen op glas. Wie wil weten wat dat is moet even komen kijken. Janie Witteman zal een demonstratie verzorgen van het eeuwenoude ambacht kantklossen. Zowel klassieke als hedendaagse ontwerpen worden door haar in prachtig en fragiel ogende creaties verwerkt.

Voor de kinderen is er enig speelgoed uit de oude doos beschikbaar. Zo zijn er stelten, een springtouw, bliklopers en twee stokpaardjes om mee te spelen.

Rondkijken in molen

Vanzelfsprekend is de Pendrechtse Molen te bezichtigen. Als er voldoende wind is maalt de molen malen en is te zien hoe in vroeger jaren een polder werd droog gehouden. In de molen is de oorspronkelijke woning gerestaureerd en naast de molen staat een zogenaamde plonsplee.

1/2

Bereikbaarheid

De Pendrechtse Molen staat in het Zuidelijk Randpark. De molen is vanuit Barendrecht bereikbaar via de Vrijenburgweg. Vanuit Rotterdam is de molen bereikbaar via de Charloisse Lagedijk en de Langenhorst.

De molen is de hele zomer open voor bezichtiging op woensdagen, zaterdagen en zondagen van 9.00 tot 16.30 uur. Voor een groepsrondleiding (b.v. voor een kinderverjaardag) kunt u het beste vooraf contact opnemen met de molenaar, tel. 010 480.47.28.

Einde bericht


---




Gemeente Albrandswaard