Waterschap Vallei & Eem

Gemalen Eemnes en Nijkerk openen deuren voor publiek

Op zaterdag 10 mei is het de jaarlijkse Nationale Gemalendag. Waterschap Vallei & Eem opent op deze dag tussen 9.30 uur en 15.30 uur de deuren van het Gemaal Eemnes aan de Korte Maatsweg 7 in Eemnes. Bezoekers kunnen uitleg krijgen over de functie en werking van het gemaal. Kinderen kunnen waterproefjes doen en er is een medewerkster van het waterschap aanwezig die uitleg geeft over de diertjes en planten die voorkomen in de Eem. Toegang is gratis. De Landelijke Fietsdagroute van de VVV Bunschoten en VVV Baarn komt langs het gemaal Eemnes.

In Nijkerk is het Stoomgemaal Hertog Reijnout te bezichtigen tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Dit stoomgemaal wordt door vrijwilligers in goede conditie gehouden. Het vele koperwerk, de grote wielen, het geknars, gekraak en de stoomwolken geven inzicht van het droogmalen van de polder Arkemheen in vroeger tijden. Nieuw voor de jeugdige bezoekers zijn de ministoommachines. Een deel van de polder is een beschermd natuurgebied, dat van groot belang is voor vele vogelsoorten. Meer informatie over de polder is te vinden in het bezoekerscentrum naast het gemaal. Een unieke expositie over het waterleven zal menig bezoeker aangenaam verrassen. De toegang voor volwassenen bedraagt EUR 3,-- en voor kinderen EUR 1,50. De Landelijke Fietsdagroute van de VVV Putten komt langs het Stoomgemaal in Nijkerk.

Persbericht d.d. 24-4-2003 ( 2003/14 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).