BOIJMANS VAN BEUNINGEN MUSEUM

Het vernieuwde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

Netherlands, Rotterdam, May 6 /PRNewswire/ -- Dankzij de nieuwbouw van Museum Boijmans Van Beuningen kunnen de oude en actuele kunst elkaar meer dan ooit overlappen en uitdagen. Het Vlaamse architectenbureau Robbrecht en Daem uit Gent heeft ongeveer 5000 vierkante meter nieuwe ruimte toegevoegd en ingevlochten in de bestaande bouw. Het gaat om tentoonstellingsruimte, een entree en binnenhof, een bibliotheek, kantoren, een prentenkabinet, werkplaatsen en depotruimte. Daarnaast is circa 1300 vierkante meter binnen het bestaande gebouw gerenoveerd en verbouwd. Op 10 mei 2003 zal het vernieuwde museum worden ingehuldigd door Burgemeester Yvo Opstelten van Rotterdam.

Spel met binnen- en buitenruimte

Door een vernuftig spel met binnen- en buitenruimte, transparantie en overlapping is een actueel museum ontstaan. Het bureau Robbrecht en Daem heeft sinds 1996 gewerkt aan de nieuwste uitbreiding van het museum die het oorspronkeliijke gebouw aan drie zijden 'omarmt'. Naast het imponerende en gelijktijdig verfijnde traditionalistische gebouw van Van der Steur hebben Robbrecht en Daem een architectuur geplaatst die haar kracht ontleent aan de subtiliteiten van de essentiële eenvoud, met rechthoekige vormen en ruimten, eenvoudige materialen als beton en glas en tot een minimum teruggebrachte details.

Indeling

De binnenhoven van het museum zijn als conceptueel uitgangspunt genomen voor de nieuwbouw. De architect Paul Robbrecht omschrijft Museum Boijmans Van Beuningen met de binnenplaatsen als een abdij-achtig complex.

De hechte relatie tussen bestaand en nieuw wordt verder versterkt door een tweede monumentale trap die Robbrecht en Daem hebben gecreëerd. Op het punt waar de architectuur van Van der Steur, Bodon en Robbrecht en Daem samenkomen is zo een antwoord vormgegeven op de zeventiende-eeuwse houten trap in het gebouw van Van der Steur. Het onderstreept dat Robbrecht en Daem met hun uitbreiding de specifieke kwaliteiten van het museumgebouw hebben willen bestendigen. Aan het binnenhof is de nieuwbouw twaalf meter breed, aan de Mathenesserlaan negen meter, en aan de oostzijde, achter de Westersingel vijf meter. Deze uitbreiding tot aan de Westersingel geeft het museum ook een urbane functie: het is onderdeel geworden van het centrum van Rotterdam.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Mirjam Gouweloos, afdeling Publiciteit en Marketing, pr-medewerker van Museum Boijmans Van Beuningen, telefoonnummer +31(0)10-4419561; +31(0)6 - 12922384; e-mail pressoffice@boijmans.rotterdam.nl of bezoek de website www.boijmans.nl


06 mei 03 11:02