Ingezonden persbericht


Persbericht

As. zaterdag wereldrecordpoging Nederlandse parachute/ballonvaartcombi: Bijzondere luchtvaartrecords wellicht in Nederlandse handen

Lelystad/Harfsen - Voor het eerst zullen op zaterdag 10 mei niet minder dan 20 parachutisten tegelijk uit een heteluchtballon stappen, bij een poging om een bijzonder wereldrecord in Nederlandse handen te krijgen. Het record van grootste aantal parachutisten dat tegelijk uit een ballonmand springt kan naar Nederland komen, dankzij het feit dat de grootste passagiers-ballon ter wereld eigendom is van het Nederlandse ballonvaartbedrijf A3 Ballon in Harfsen.

Dit record heeft een bijzondere geschiedenis. Het was wisselend in handen van Engelse en Nederlandse teams. Het record werd in 1992 voor het eerst gevestigd door een militair team van de Britse Royal Marines, die in 1992 in Somerset met 10 parachutisten tegelijk uit iin ballon sprongen. Op 22 april 2000 werd het gebroken door een Nederlandse combinatie van 12 parachutisten van Paraclub Flevo en een grote ballon van A3 Ballon. Vorig jaar werd het record weer teruggepakt door een Brits team, toen er boven Engeland 16 parachutisten tegelijk uit een ballon stapten. Dankzij het feit dat A3 Ballon onlangs de beschikking kreeg over s werelds grootste passagiersballon, kan nu worden gepoogd om het record weer in Nederlandse handen te krijgen.

Daarnaast zullen parachutisten van de Paraclub Flevo gebruik maken van het enorme hefvermogen van de grootste ballon ter wereld, door te proberen nog een tweede nieuwe wereldrecord te vestigen: onder leiding van Bob Draijer en Jean Louis Becker zullen in totaal, maar niet tegelijk, maar liefst 30 parachutisten boven het Gelderse platteland uit de ballon springen. Het huidige record staat op 20 parachutisten.
Omdat de recordpoging alleen gedaan kan worden bij een rustige atmosfeer, wordt voor de recordvaart op zaterdagmorgen 10 mei al om 06.00 uur opgestegen. Vervolgens zal de ballon, o.l.v. de ballonpiloten Michael Kruseman en Peter Kelder, stijgen naar een hoogte van 9000 voet (bijna 3 km.). Om te voorkomen dat de ballon, als er teveel gewicht tegelijk uitstapt, als een raket omhoog schiet zal de ballon vssr de sprong een snelle daling inzetten. Tijdens de start zullen drie kleinere ballons met belangstellenden en pers aan de reuzenballon gekoppeld zijn. Deze ballons worden vssr de parachutesprong losgekoppeld.

Er zal voortdurend rekening gehouden worden met de hoogste vliegveiligheidscriteria. Daarom is voor deze recordpoging binnen de Paraclub Flevo gezocht naar lichte parachutisten met veel ervaring. Paraclub Flevo uit Lelystad is de grootste parachutistenclub van Nederland. Daarnaast is A3 Ballon, met jaarlijks zon 12.000 passagiers en negen ballons, het grootste ballonvaartbedrijf van Nederland. De recordpoging wordt publicitair begeleid door het Nationaal Luchtvaartthemapark Aviodrome (het voormalig Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol), dat dit jaar zijn deuren voor het publiek opent op de Luchthaven Lelystad.

Met de recordpogingen wordt tevens een gooi gedaan naar vermelding in het Guinness Book of Records. De recordpogingen worden mede mogelijk gemaakt door TEVA Sport Sandals, Minolta Digital Cameras, Red Devil en Peli Case. De recordpoging vindt alleen doorgang bij geschikte weersomstandigheden. Noot voor de pers,