Ministerie van Defensie


---


---

Oude traditie terug op Koninklijke Militaire Academie

07-05-2003

De KMA houdt op zaterdag 10 mei, in het kader van het 175-jarig bestaan van de KMA, een survivalrun. Hiermee wordt een oude traditie in ere hersteld. In het verleden organiseerde de KMA in samenwerking met Vertizontaal een survivalrun voor kinderen aangesloten bij buurthuizen uit Breda. Met het oppakken van de traditie geeft de KMA invulling aan de samenwerking met de bewoners van de stad. De organisatie van het evenement vormt bovendien een leerzame en nuttige ervaring voor de cadetten.

Naar verwachting zullen 200 kinderen, 45 cadetten, 10 sportinstructeurs en begeleiders van Vertizontaal aan de survivalrun deelnemen. De dag bestaat uit uitdagende onderdelen die de kinderen een impressie geven van het militaire leven. Op het terrein van de KMA wordt onder andere een klimtoren, een touwbaan en het Spanjaardsgat geplaatst. Dit en ander militair materiaal, zoals verrekijkers, camouflage en gevechtsrantsoenen moeten voor een enerverende dag voor de kinderen gaan zorgen.

De nadruk van de survivalrun ligt op samenwerking en sportiviteit. De kinderen worden verdeeld in groepen van maximaal tien. Gedurende de dag werken ze in totaal elf onderdelen af. Telkens nemen per onderdeel twee groepen het tegen elkaar op. De kinderen kunnen van elk onderdeel wat leren. Kaartlezen, werken op hoogte, behendigheidsoefeningen in touwen, uithoudingsvermogen en samenwerken onder moeilijke omstandigheden zijn enkele aspecten die aan bod komen.

Deelname aan deze dag is vrijwillig, ook bij de moeilijkere onderdelen. Aan het eind van de dag worden prijzen verdeeld onder de deelnemers, waaronder ook een sportiviteitprijs en een teamspiritbokaal. Iedere deelnemer krijgt een leuk aandenken aan deze dag.