Gemeente Alkmaar


Alkmaarse delegatie naar Tata voor fondswerving voor het Oude Meer

Alkmaar, 7 mei 2003

Een Alkmaarse delegatie brengt van 10 - 13 mei a.s. een bezoek aan de Hongaarse stad Tata. De delegatie bestaat o.a. uit wethouder milieuzaken, S.H. Binnendijk. Het bezoek vindt plaats in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen Tata, Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Doel van deze overeenkomst is de opstelling van een ecologisch herstelprogramma van het "Oude Meer", dat biologisch en chemisch verontreinigd is. Daarnaast bieden beide organisaties hulp bij de Europese fondswerving voor de uitvoering van het plan.

Om de milieuproblematiek in kaart te brengen heeft de gemeente Tata een projectcoördinator aangesteld: Rita Argai. Deze projectcoördinator heeft een plan van aanpak opgesteld met een projectenplanning en een kostenraming. Het project voor de sanering van het Oude Meer wordt gecoördineerd door de Alliantie voor het Herstel en de Ontwikkeling van het Által-ér Stroomgebied. De Alliantie bestaat uit de betrokken gemeenten, bedrijven en milieugroeperingen in het stroomgebied van de Által-ér. Ook wethouder Binnendijk is lid van deze Alliantie.

Europese fondswerving
De kosten van de uitvoering van het totale plan bedragen ruim EUR 22,- miljoen. Voor de financiering van het project wordt een beroep gedaan op subsidiefondsen van de Europese Unie. Hiertoe zijn contacten gelegd met een lid van de milieucommissie van de EU. In september 2003 vindt hierover een gesprek plaats met de voorzitter van de milieucommissie in Brussel.
De rol van de gemeente Alkmaar is naast advisering vooral ook het leggen en ondersteunen van die subsidierelaties. Dit gebeurt door de Alkmaarse projectgroep Öreg-tó, bestaande uit de wethouder milieuzaken, enkele ambtenaren van de gemeente Alkmaar, een medewerker van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en een tolk. De Által-ér Alliantie heeft in samenwerking met de Alkmaarse Projectgroep Öreg-tó een brochure samengesteld over het project. In de folder is een projectplanning met kostenraming opgenomen. Aan de hand van de folder kan het project bij de (Europese) fondsen gepresenteerd worden.
Tijdens het werkbezoek wordt het bezoek aan Brussel voorbereid. Ook worden de vervolgstappen besproken.

Gemeentelijke Samenwerking Toetredingslanden
De kosten van dit bezoek, evenals de begeleidingskosten en de kosten van de projectcoördinator worden vergoed in het kader van het programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden. Dit programma heeft een looptijd van drie jaar en heeft als doel deskundigheidsbevordering op het gebied van Europese regelgeving, Europese financieringsmogelijkheden en de samenwerking tussen verschillende bestuurlijke organisaties.