Gemeente Leeuwarden

Gratis compost voor nette Leeuwarders

Afvalcontainer Inwoners van Leeuwarden kunnen op 10 en 17 mei gratis compost krijgen. De actie is een initiatief van de gemeente Leeuwarden, Fryslân Miljeu, Afvalsturing Friesland en Arcadis Heidemij. Zij bedanken hiermee de Leeuwarder bevolking voor het scheiden van hun afval.

Belangstellenden kunnen de gratis compost tussen 10.00 en 16.00 uur afhalen bij Fryslân Miljeu aan de Hidalgoweg 5. Zij moeten zelf een doos, emmer of kruiwagen meenemen, want de compost is niet in zakken verpakt. U krijgt maximaal 120 liter per persoon mee. De voorraad is beperkt, dus op is op.

De gratis compost is gemaakt van het groente-, fruit- en tuinafval dat het afgelopen jaar in Leeuwarden is opgehaald. De Leeuwarder bevolking zamelde 6373 ton groen afval in. Dat is ruim 70 kilogram per persoon.

Toch zijn de grijze containers gemiddeld voor een kwart gevuld met schillen, etensresten en snoeiafval. Het kan dus nog beter. En dat moet ook, want de verwerking van grijs afval is erg duur en slecht voor het milieu. Restafval wordt gestort of verbrand terwijl tuinafval gecomposteerd wordt.

Tijdens de compostactie kunt u bij Fryslân Miljeu voor slechts 30 een compostvat aanschaffen. De gemeente subsidieert de vaten en wil daarmee het composteren stimuleren.

Bent u niet in de gelegenheid om op 10 en 17 mei een compostvat aan te schaffen, maar heeft u wel belangstelling? Geen nood. U kunt het gehele jaar door gesubsidieerde compostvaten aanschaffen bij Welkoop aan de Snekertrekweg 71 te Leeuwarden en de Formido aan de Elzenstraat 3. Wilt u meer weten over thuiscomposteren dan kunt u eens een kijkje nemen op de volgende sites: www.milieucentraal.nl of www.vlaco.be/thuiscomposteren

Nieuwsbericht uit week 19 2003