Gemeente Rotterdam

Nr. 20
8 mei 2003

Weekberichten van 10 t/m 18 mei 2003

Wethouder Van der Tak maakt 'Moeder van Pendrecht' bekend Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) maakt op zaterdag 10 mei tussen 15.30 en 16.00 uur op Plein 1953 bekend wie ' De Moeder van Pendrecht 2003' is geworden. Het initiatief voor de verkiezing komt van de moedergroep Pendrecht, die sinds vorig jaar bezig is met opvoedingsondersteuning. De groep bestaat uit moeders uit verschillende culturen. Op 10 mei viert de groep moederdag op het plein. Kinderen uit Pendrecht hebben hun moeder genomineerd voor de titel De Moeder van Pendrecht en een onafhankelijke jury heeft daaruit zes finalisten geselecteerd. De winnares wordt beloond met een weekeindje weg. (Voor meer informatie: Frank Boerboom, opbouwwerker Charlois Welzijn, tel. 06 - 237 044 96)

Burgemeester Opstelten bij herdenking bombardement Burgemeester mr. Ivo Opstelten houdt op woensdag 14 mei een toespraak bij de herdenking van de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam, die om 13.00 uur begint bij het monument aan de Statenweg tegenover nr. 147. Het is op 14 mei om 13.20 uur 63 jaar geleden dat de eerste bommen vielen. Garnizoenscommandant P.W. Scharroo vestigde in mei 1940 een tijdelijke militaire commandopost op de Statenweg 147 nadat zijn kantoor aan het Oostplein onder vuur van de Duitsers was komen te liggen. Na het bombardement is op deze plek ook de voorlopige overgave van de stad getekend. Na de toespraak volgen om 13.20 uur twee minuten stilte, waarna kransen worden gelegd. Ook de voorzitter van de deelgemeenteraad Noord, Andries van der Wal, woont de herdenking bij. Het Chr. Mannenkoor Prins Alexander zorgt voor de muzikale omlijsting van de herdenking. (Voor meer informatie: Eveline Brugghe, Externe Betrekkingen Bestuursdienst, tel. 010 - 417 34 56)

Wethouder Janssens geeft startsein
elektronische dienstverlening Gemeentearchief
Wethouder Nico Janssens geeft op woensdag 14 mei om 15.30 uur in het gebouw van het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, het startsein voor de elektronische dienstverlening van het Gemeentearchief Rotterdam. Alle bijna 900.000 doop-, trouw- en begraafgegevens van Rotterdammers in de periode 1573-1811, 18.000 afbeeldingen, de krantenklapper (een index op een aantal belangrijke Rotterdamse kranten vanaf 1993), de bibliotheekcatalogus en de samenvattingen van de notariële akten (1599-1811) en van de vrijwillige rechtspraak van schout en schepenen van Overschie (1666-1709) zijn zodoende online bevraagbaar. Naast raadpleging van en zoeken in de gigantische bestanden kunnen burgers ook een kopie van het gezochte bestellen. In 1999 presenteerde het gemeentearchief zich voor het eerst op internet en nu in 2003 is de website uitgegroeid tot één van de belangrijkste bronnen van de Rotterdamse geschiedenis. (voor meer informatie: Tommy Bruggink, Gemeentearchief Rotterdam, tel. 010-243 46 75)

Wethouder Hulman ontvangt eerste exemplaar 'IN TRANSIT' Stefan Hulman, wethouder kunstzaken en vervoer, neemt op woensdag 14 mei om 16.00 uur het boek 'IN TRANSIT' in ontvangst. Dit gebeurt in gebouw Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. Het boek, dat verschijnt ter gelegenheid van de eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam, is uitgegeven door Nai Uitgevers in nauwe samenwerking met de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting. In tekst- en beeldessays stelt dit boek mobiliteit aan de orde als een belangrijk maatschappelijk onderwerp. De verbanden tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling worden duidelijk gemaakt aan de hand van Rotterdamse voorbeelden. (Voor meer informatie: dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, Inge van 't Hoogerhuys, tel. 010 - 489 52 53 en www.naipublishers.nl)

Burgemeester Opstelten sluit bijeenkomst regionale Woonvisie af Burgemeester mr. Ivo Opstelten verzorgt als voorzitter van de stadsregio Rotterdam, samen met portefeuillehouder Wonen van de stadsregio Frank Koen, op woensdag 14 mei de afsluiting van de interactieve bijeenkomst "Klaar? Af!" in de Schiecentrale aan de Lloydstraat 5. De bijeenkomst duurt van 17.00 tot 20.00 uur. De Woonvisie stadsregio Rotterdam is een strategische visie op de toekomst van het wonen en geeft een creatieve invulling aan het wonen door meer variatie in het totale woningaanbod te stimuleren. De bijeenkomst begint met een beeldenimpressie van het wonen in de regio gevolgd door een inleiding van Frank Koen en een inhoudelijke presentatie van de Woonvisie door Urhahn Urban Design. Daarna volgen interviews en forumdiscussies met diverse deskundigen op het gebied van wonen en vertegenwoordigers van belangrijke doelgroepen van de woonvisie. De forumdiscussies gaan over de actiegerichte aanpak uit de Woonvisie die bestaat uit de Regio Agenda Wonen en de hieruit voortvloeiende Regioprojecten. (Voor meer informatie: Michiel Muis, bureau Communicatie stadsregio Rotterdam, tel. 010 - 417 29 98 of www.stadsregio.info)

Cultuurwethouders Amsterdam en Rotterdam
in gesprek met Marcel Möring
De cultuurwethouders Stefan Hulman en Hannah Belliot (Amsterdam) gaan op woensdag 14 mei om 20.00 uur in gesprek met Marcel Möring over het cultuurbeleid. Het debat, dat wordt georganiseerd door de RKS, vindt plaats in de Remonstrantse kerk, Museumpark 1. Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer zal een inleiding op het debat geven. Met het nieuwe Kunstenplan in het vooruitzicht woedt een discussie of de overheid nog mag en kan bepalen wat goed en mooi is voor de burger. Een simpele roep om meer middelen lijkt ongeloofwaardig en overtuigt niet meer. Hoe kan de kunst formuleren wat zij beoogt zonder zich iets te laten voorschrijven en infantiel te worden en wat is hierin de rol van de overheid? Het einde van de zorg voor vernieuwing en experiment, verheffing ten gunste van amusement en vermaak? Aan de hand van concrete cases komen deze vragen in het debat aan de orde. (Voor meer informatie: RKS, tel. 010 - 433 58 33 of www.rks.nl)

Wethouder Van Sluis heet internationaal
congres groothandelsmarkten welkom
Wethouder Wim van Sluis (o.m. Economische Zaken) spreekt op donderdag 15 mei om 09.35 uur in het Hilton hotel het officiële welkomstwoord bij het internationale congres van de World Union of Wholesale Markets (WUWM). Deze non-profitorganisatie heeft als doel de promotie, ontwikkeling en internationale uitwisseling van expertise op het terrein van groothandelsmarkten. Directeur Marktwezen Rotterdam Jaap Schrijver is lid van het dagelijks bestuur. Het congres in Rotterdam, dat duurt van 13 tot 16 mei, is georganiseerd door de dienst Marktwezen in samenwerking met het Gemeentelijk Havenbedrijf en heeft de verpakking, het transport en de distributie van voedingsproducten als onderwerp. Naast de ledenvergadering op woensdag en het congres op donderdag staan op vrijdag bezoeken aan de Groothandelsmarkt, de fruit- en groenteveiling en de Fruitpier en een havenrondvaart op het programma. De deelnemers krijgen op woensdag 14 mei een ontvangst en diner aangeboden op het stadhuis, waar wethouder Van Sluis gastheer is. (Voor meer informatie: Jaap Schrijver, directeur Marktwezen, tel. 010 - 440 08 60)

Wethouder Pastors geeft startsein bouw 'De Boompjes' Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) geeft op donderdag 15 mei om 16:00 uur het officiële startsein voor de bouw van kantoortoren De Boompjes. De kantoortoren maakt deel uit van de herontwikkeling van het monumentale gebouw van De Nederlandsche Bank aan de Boompjes. Het bijzondere karakter van dat gebouw blijft behouden, terwijl ernaast de 75 meter hoge kantoortoren wordt gebouwd en een woontoren van 75 meter boven het bankgebouw komt te staan. De ontwikkelaar is VOF de Boompjes (AM Vastgoed, Johan Matser projectontwikkeling en Bouwfonds Property Finance). Voor de kantoortoren wordt nu de eerste paal geslagen. Ernst & Young zal het twintig verdiepingen tellende gebouw betrekken. Het ontwerp van de torens is van het Amerikaanse Architectenbureau Philip Johnson/Alan Ritchie, in samenwerking met 01-10 Architekten. In de woontoren "Hoog aan de Maas" komen 37 luxe appartementen. Het programma begint met een ontvangst om 15:00 uur in de ontvangstruimte van de Nederlandsche Bank, Boompjes 250. (Voor meer informatie: AM Vastgoed, Ellen van der Feltz tel. 0182 - 690 972)

Wethouder Van Sluis opent KLM Arbo Services
Wethouder Wim van Sluis (o.m. Economische Zaken) opent op donderdag 15 mei om 16.00 uur de nieuwe vestiging van KLM Arbo Services BV aan de K.P. van de Mandeleweg 90 in het Brainpark. Hij doet dat samen met algemeen directeur KLM Arbo Services drs. O.B.A. Veldhuijzen van Zanten. Het bedrijf is een organisatie met verschillende onderdelen: een interne arbodienst voor KLM, een externe arbodienst voor 250 overige klanten, een medisch onderzoekscentrum (keuringen), Airport Medical Services, een reïntegratie-eenheid en een opleidingscentrum (in oprichting). (Voor meer informatie: KLM Arbo Services, Yvonne Sirach, tel. 020 - 649 39 22 of 06 - 514 571 87)

Wethouder Van Sluis gastheer bij ontvangst watersymposium Wethouder Wim van Sluis (o.m. Milieu) is op donderdag 15 mei om 17.00 uur gastheer bij de ontvangst in de Burgerzaal van het stadhuis van de deelnemers aan het mini-symposium van het Netherlands Water Partnership (NWP), dat om 13.00 uur in dezelfde zaal begint. De waterbijeenkomst is georganiseerd naar aanleiding van het 3e Wereldwaterforum (WWF III) in Kyoto. Tijdens het symposium komt de Nederlandse presentatie aan Kyoto aan de orde, wordt gesproken over wat het WWF III heeft opgeleverd en wat het beleid is van de Nederlandse watersector op basis van de resultaten van Kyoto. Het NWP houdt het symposium in Rotterdam in verband met Waterlife 2003. (Voor meer informatie: Wil van Oosterhout, Externe Betrekkingen Bestuursdienst, tel. 010 - 417 22 96)

Wethouder Hulman bij sponsorbijeenkomst
restauratie hydraulische waterkraan
Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) spreekt op donderdag 15 mei omstreeks 17.15 uur bij de bijeenkomst die het Havenmuseum Rotterdam organiseert voor supporters van het project restauratie hydraulische waterkraan. De bijeenkomst wordt gehouden bij Vlaardingen Oost Scheepswerven, Schiedamsedijk 2 in Vlaardingen. Bij dit bedrijf wordt de restauratie uitgevoerd. Met de bijeenkomst wordt een nieuwe mijlpaal gemarkeerd in de restauratie van de kraan waarmee een bedrag van E 400.000,- is gemoeid. De op waterdruk werkende hydraulische waterkraan hoort tot de collectie van het Havenmuseum. De Rotterdamse waterkranen die vroeger langs de Entrepothaven en de Binnenhaven hebben gestaan, zijn besteld door de Rotterdamse Handelsvereeniging NV van Lodewijk Pincoffs. De kraan heeft een zeldzame aandrijving en is daarom ook technisch interessant. (Voor meer informatie: Havenmuseum Rotterdam, tel. 010 - 404 80 72)

Wethouder Bolsius neemt bewonersadvies Dakpark in ontvangst Wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) neemt op donderdag 15 mei om 18.00 uur in het Wijkatelier BoTu aan de Bospolderstraat 15B het advies van bewoners op het Masterplan voor de Vierhavensstrip in ontvangst. Dit is een plan voor de herstructurering van het huidige railemplacement langs de Vierhavenstraat en bestaat uit de aanleg van een wijkpark bovenop bedrijfsruimtes. Het nieuwe park is 3,5 hectare groot en komt op 8 meter boven het maaiveld te liggen. Met dit plan gaat de jarenlange wens van bewoners voor meer groen in de wijk in vervulling. Tegelijkertijd komt er meer ruimte voor bedrijvigheid. Bewoners hebben zeer intensief over het ontwerp van dit park meegepraat en hierover een eigen advies opgesteld. Het college betrekt dit advies bij de besluitvorming over het Masterplan, die in de komende maanden plaatsvindt. (Voor meer informatie: Saskia Rietvelt, Gemeentewerken, tel. 010 - 489 66 42)

En verder..

opent wethouder economische infrastructuur Wim van Sluis op donderdag 15 mei om 9.00 uur in het World Trade Center aan het Beursplein het internationale Euro FM congres, een congres voor facility managers. (voor meer informatie Euro FM, dhr. R. Schulze, tel. 0180 - 513 244)

Openbare commissievergaderingen

Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in het Stadhuis.

Fysieke Infrastructuur en Verkeer 13 mei 09.30 uur kamer 7 Wijken en Buitenruimte 14 mei 09.30 uur kamer 7
Sociale Zaken en Onderwijs 14 mei 14.00 uur kamer 7 Middelen 15 mei 09.30 uur kamer 7
Cultuur en Sport 15 mei 14.00 uur kamer 7

Voorafgaand aan de reguliere vergadering van de commissie Cultuur en Sport houdt deze op 15 mei met de commissie Middelen een gezamenlijke vergadering om het raadsvoorstel voor Sparta, dat op 22 mei in de gemeenteraad komt, te behandelen. Deze vergadering begint om 13.00 uur in kamer 7.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam